35. Téli csemegék kanadai módra

2020.12.20


A téli/ karácsonyi időszakban szeretjük a lelkünkön kívül a gyomrunkat is kicsit kényeztetni. Az angolban erre kitaláltak egy külön ételkategóriát, amit úgy hívnak, hogy "comfort foods". Magyar megfelelője talán a mai napig sincs, de azok a nyugtató, kényeztető, vigasztaló ételek tartoznak ide, amelyek elfogyasztása nosztalgikus érzettel jár. Többnyire szénhidrátban gazdagok, amolyan cukorbombák esetenként. Kukkantsunk be egy kanadai konyhába, hogy megtudjuk, mivel szeretik kényeztetni a gyomrukat a "Canuck" -ok. :)

Mivel Kanada óriási ország, rengeteg különféle nációval és annál is színesebb konyhaművészettel, ezért a komfort ételek listája is elég hosszú és változatos. Még egy dolog, amit szerethetünk Kanadában! :)  

Jó magyar szokásként, kezdjük a levesekkel: clam chowder azaz kagylókrémleves, amit előételként vagy akár főfogás mellé (side dish-ként ) is felszolgálnak. Ez egy olyan krémes finomság, ami burgonyával, hagymával és sok-sok kagylóhússal készül. Igazán finomakat a keleti parton ettem, amikor az USA északkeleti részén dolgoztam, lobster bisque (homár levessel) együtt!  (Egyébként úgy tartják, hogy az USA Maine nevű állama tiszteletbeli kanadai tartomány -- annyira sok a hasonlóságuk az északi szomszédaikkal. Aláírom! :) )


A főételek közül természetesen továbbra is vezeti a téli listákat (is) Kanada örök kedvence: a poutine!! Ahogy erről már korábban írtam nektek (lsd. a lenti 14. posztban), nincs olyan ünnep vagy időszaka az évnek, amikor ez a finom szalmakrumplis, szószos, sajtos finomság ne kerülne az asztalra. 

A következő népszerű étel a mi magyar szívünkhöz közelálló, ugyanis a perogi Közép-Kelet Európából származik. Általában a préri tartományokban fogyasztják (Manitoba, Saskatchewan, Alberta) a pierogi-ként  is emlegetett töltött finomságot. Lehet burgonya, sajt ill. szalonna a belsejében, és öntetként, természetesen, tejföl dukál a tetejére! :) 

 Képzeljétek, még egy hatalmas perogi szobrot is állítottak itt Alberta tartományban, Glendor városában ennek az ételnek! 

(Vannak furcsa szobrok országszerte!... Majd ennek is szentelek egy blogposztot egyszer! :D )


Az igazi hagyományos ételek listáját egy kanadai nem sorolja fel a bannock nélkül. Az eredetileg skót ételt az Indigenous (őslakos) népek is átvették az évszázadok/évtizedek folyamán. A könnyen elkészíthető, de laktató sült kenyeret vajjal vagy dzsemmel csemegézik az Igazi Északon. 

A kanadaiak szerint nem sok minden köröz le egy jó chilis húsos fogást a hideg téli hónapokban. Bár a ginger beef (gyömbéres, mézes marhahús) talán még népszerűbb itt a mi tartományunkban! Az Alberta beef  tényleg méltán híres, nagyon finom,  -- gyakori egytálétel a mi családunkban is. 

gyömbéres marhahús
gyömbéres marhahús
chilis hús
chilis húsÉs mi a helyzet a desszertekkel? Abban egészen biztos vagyok, hogy a Nanaimo bar mindenki top hármasában benne van itt! Én, elfogult magyarként, odavagyok az otthoni finomságokért, (hazalátogatásunkkor az első útjaink egyike a helyi cukrászdákba vezet! :D ), szóval elhihetitek, ha azt mondom, hogy a Nanaimo sütemény isteni finom!  Már a nevét is imádom, olyan hagyományosan kanadai (,egyébként Nanaimo városáról nevezték el, egy brit kolumbiai településről), de hogy sütés nélkül elkészíthető, ez nálam egyenesen felrepítette a toplista élére! :)))

A beaver tail-t is jól ismeritek már egy korábbi írásomból (lsd. ismét a fent emlegetett 14. posztot), de a butter tart-ról még nem tettem említést. Pedig ha van valami, amire igazán büszkék a kanadaiak, és lépten nyomon találkozhatsz vele, az ez a sütemény! :) A vajas, sziruppal megtöltött omlós kagyló formájú édességek egy kicsit talán túl édesek a magyar ízvilághoz, de errefelé nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Szerintem a kevésbé cukros pekándiós változat a finomabb...

juharszirup
juharszirup
hódfarok
hódfarok
butter tart
butter tart
pecan butter tart
pecan butter tart

És egy igazán kanadai és még annál is megmosolyogtatóbb komfort ételt hagytam a végre! Ez pedig a maple taffy! :)) A leleményes kanadaiak azt használják fel a téli fesztiválokon, amiből a legtöbb van náluk: a hó és a juharszirup! Igen pontosan úgy, ahogy a képen láthatod: felolvasztott juharszirup a hóba csurgatva és egy pálcikára feltekerve -- igazi csemegévé válik! :))))

Ha érdekesnek találtad, tudod követni a posztjaim itt vagy a Facebook oldalamon: Canada/English121 

Stick around :)