7. Sport

2020.01.18

OLIMPIA

Olimpia park ma-- A magyar zászló is ott lobog a bal szélen:)
Olimpia park ma-- A magyar zászló is ott lobog a bal szélen:)
A bobsleigh és skeleton versenyzői ma
A bobsleigh és skeleton versenyzői ma
Ez itt egy luger /zs/ not loser /z/   ;) P
Ez itt egy luger /zs/ not loser /z/ ;) P
A város közelsége a pálya D-i oldalán
A város közelsége a pálya D-i oldalán
Nyári móka az OP-ben
Nyári móka az OP-ben
1988-as olimpia megnyitó ünnepsége
1988-as olimpia megnyitó ünnepsége

Egészen biztos vagyok benne, hogy nekünk magyaroknak Calgary neve hallatán az 1988-as téli olimpia jut először eszünkbe. Tegye fel a kezét, akinek az ugrott be!! :D Azok kedvéért pedig, akik olyan szerencsések, hogy zsenge koruknál fogva nem emlékeznek erre a hatalmas eseményre ;), elmondom, hogy Magyarország 5 fővel képviseltette magát a XV. Téli Olimpián. És bár érmet nem nyertek a versenyzőink, én akkor is elbűvölve néztem a jégkorcsolyázók táncát. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer személyesen eljutok abba a városba, ahol ők versenyeznek! Sőt, hogy nagy meglepetés is ér itt: olyan munkahelyen dolgozhatok, ami anno az olimpiai versenyzők esti fogadásainak volt a helyszíne! Az egyik főnöknőm még emlékezett is a magyar versenyzőkre. :)

Canada Olympic Park
Canada Olympic Park

Lehet, hogy hallottátok már, hogy ezen az olimpiai játékokon indult először a jamaikai bobcsapat, akik később megihlették a Jég veled! című filmet. A film nagyobb siker lett, mint az olimpiai szereplésük :D, de az is biztos,hogy itt történelmet írtak! :) :) :)

A Winsport Canada Olympic Park, vagy ahogy itt emlegetik az: OP (,merthogy MINDENT rövidítenek! :) ) volt az egyik fő helyszíne a 15. Téli Olimpiai Játékoknak. Itt tartották a síugrás, a bobozás,  és egy-/ kétszemélyes szánkó (luge) versenyeket. A park ma is áll, itt van Calgary területén belül, a házunktól tizenpár km-re. Manapság is rengeteg féle sportolási lehetőségnek ad otthont. Mindkét gyerekünk ott tanult meg síelni. A kis mázlisták! ;) 

Canada Olympic Park lesiklópálya
Canada Olympic Park lesiklópálya

 (A város tavaly leszavazta a 2026-os Téli Olimpia itt rendezésnek lehetőségét... )

Nyaranta fesztiválok helyszíne a park; hosszú vizes pályákon lehet lecsusszanni a napos, száraz időben vagy gokartszerű kis kocsikban lehajtani a dombos lejtőn. Valamint 25 km-nyi mountain bike pálya is várja a nyári sportok szerelmeseit. 

ICE HOCKEY

A legnépszerűbb sportok eloszlása, tartományok szerint ;)
A legnépszerűbb sportok eloszlása, tartományok szerint ;)

A tavalyi év március eleje nagy eseményt tartogatott Calgary jégkorong istenei, a Calgary Flames csapatának, bár keserédeset! A csapat legikonikusabb játékosa, Jarome Iginla ("Iggy") visszavonult. A 12-es számot más játékos már nem használja.

Mi már nem voltunk olyan szerencsések, hogy láthassuk a játékát    (--március végén látogattunk el egy Calgary Flames meccsre), de az őt körülvevő tisztelet és szeretet akkor is érződött a rajongókon: rengeteg 12-es mezben vonuló szurkolót láttunk. Itt egyébként is mindenki a csapat mezébe vagy legalábbis a színükbe öltözik minden meccsre!    (Where's Waldo? ;) ;) )

Az esemény apropóján limitált kiadású Budweiser sörö(s dobozo)k jelentek meg a piacon, ott is a híres 12-es mezű játékosra emlékezve.

Maga a meccs, amire mi kilátogattunk egy Calgary Flames--Los Angeles Kings csata volt a Saddledome-ban. A hangulata egy show-éhoz hasonlított!!  

Saddledome aréna
Saddledome aréna
Calgary Flames drukkerek
Calgary Flames drukkerek

Már az elején, ahogy beléptünk a Saddledome óriási lelátójába, magával ragadott a hangulat! Gigantikus kivetítőkön nézhettük meg a két csapat zenés bemutatását, valamint egy ifjú titán rövid interjúját az egyik játékossal. A csapatok bevonulása után következett a himnuszok eléneklése, ami gyönyörűen hangzott! Egy fantasztikus hangú és kiállású férfi énekelte el mindkét ország ünnepi dalát, a szurkolók kórusától kísérve természetesen. A kanadai himnuszt már volt szerencsém többször azelőtt hallani rendezvényeken--de egyik sem ért a lába nyomába sem ennek az előadásnak! Természetesen először a vendégek dalát énekelte el az énekes. Zene volt füleimnek, szerintem nagyon szép az amerikaiak himnusza is! :)

Aztán elkezdődött a harc!! Vége volt a kedvességnek, úgy püfölték egymást a jégkorongosok, mintha tétje lett volna a meccsnek! ;) :P  A játékosok többször álltak, mint siklottak a pályán, mert a bíró többször fütyült, mint ahogy meg tudtam volna számolni. :D Büntetés verekedés hátán -- én azt gondoltam, hogy lehet, hogy ezeket csak megrendezték?? Ennyit verekedni meglett embereknek egy kis fekete jégkorongon... hmm.... Biztosan volt rend a káoszban, csak én nem vettem fel a fonalat. :D

kanadai "ötös" -- mert Kanadában ingyen van az orvosi ellátás            ( valahogy mindig odaszúrnak az amerikaiaknak :D )

Szerencsére gondoskodtak egyéb szórakoztatásunkról is: állandó fényeffektek, szurkolói hullámzások, rock zenék, a drukkerek hangos, vicces szurkolása. A sör-és chipsárusok pedig a drukkerek ritmusára hangosan kiabálták: Who wants beer? :P Természetesen a szünetekben kiömlöttek a szurkolók a büfékbe; nagy meglepetésünkre a mellettünk ülő fiatal drukkerfiúk fagyi kuponnal tértek vissza, amit a gyerekeinknek adtak. :D Azért ez is olyan "kanadai" megnyilvánulás volt. ;)


Aztán újra doboltak a medvék, kért zeneszámokkal köszöntötték egymást a családtagok, a kivetítők születésnaposok hadát említették meg. Kicsit énekeltük a kanadaiakkal a kivetítős számokat és közben nagyokat nevettünk! Tényleg minden volt, ami egy kb. kétórás rendezvényen ennyi embert feldobhat! :)

A végeredmény? Kikaptunk. És mégis nagyon jól szórakoztunk! :) A sok "pirosruhás" kulturáltan kivonult a csarnokból, és még a fekete-fehérek sem bujdokoltak el... True story :)


Kétségkívül a jégkorong a kanadaiak nemzeti sportja! De tulajdonképpen bármilyen sport űzhető Kanadában, csak fantázia és kitartás kell hozzá.... :P ;) 

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                                       Kíváncsi vagy hogyan közlekednek Calgary-ben?