30. Nemzeti parkok 4. : Lake Moraine 

2020.09.21

Csak Alberta tartomány területére három NAGY NEMZETI PARK is esik: Banff, Jasper és Waterton. Ez utóbbi az USA határnál, míg a két korábbi a Sziklás-hegységben található. A világ egyik legszebb nemzeti parkjaként tartják számon, bár sokak szerint a "leg-leg-leg", a Banff Nemzeti Park. 1885-ben alapították, Kanada első nemzeti parkjaként, amikor is hőforrást találtak a közeli Sulfur Mountain lejtőin, nagy lehetőséget látva a park megnyitásában. 

Szerencsésnek tartom magam, hogy már többször is járhattam a Calgary-től mindössze kétórányi autóútra található nemzeti park tavainál. :) Mert sok gyöngyszeme van ennek a hatalmas területnek és mind kivételes! Ebben a blogcikkben te is megcsodálhatod  Lake Moraine-t, a türkizkék gleccsertavat.


A helyiek között az járja, hogy már jóval napfelkelte ELŐTT ajánlatos erre a nem mindennapi helyre felkocsikázni. Bármily túlzónak is tűnhet a hajnal 5.00 - 5.30-as érkezés egy földi halandónak, bizony az ember a saját kárán tanulja meg, hogy az utakat tényleg lezárják azok előtt, akik későn érkeznek, mert még 6h-kor a másik oldalukra fordulva békésen durmoltak... ;P :)

Itt ugyanis szó szerint sorban kell állni autóval Lake Louise-nál, hogy feljuthass megnézni a Moraine tavat! (Onnan egy 14 km-es szakasz még felfelé.) A fenti parkolóhely korlátozott számban fogad csak személyautókat illetve buszokat!  

Persze a nap folyamán lassan-lassan felengednek újabb járműveket... amint fenn valaki megunta a megunhatatlant... ;)

A Rockpile (Sziklahalom) nevű sziklaformáción juthatsz fel (jó)pár gazella szökelléssel a pazar kilátást nyújtó dombtetőre. 

Rockpile balra
Rockpile balra
Rockpile
Rockpile

A Moraine tó 1880 méter magasan bújik meg az őt körülvevő tíz hegycsúcs lábánál. Nevét is innen kapta: Valley of the Ten Peaks = a "10 csúcs völgye". Tavasszal hűvös kék, ugyanakkor nyáron / ősz elején üdítő kékség fogadja az odalátogatókat. De a látvány mindig magával ragadó!!!

Tényleg ilyen szürreálisan kék! :D
Tényleg ilyen szürreálisan kék! :D

Ha a Rockpile-ról leereszkedsz, félig körbesétálhatod a tavat -- ez valóban csak egy könnyed sétával felérő kirándulás, könnyen megközelíthető kisgyerekes családoknak, időseknek is akár. 

túraútvonalak
túraútvonalak
Csónakkölcsönző és kávézó
Csónakkölcsönző és kávézó

Mint minden kanadai tónál, itt is biztosítják a csónakázás /kenuzás lehetőségét, báááár kicsit borsosabb áron, mint más helyeken -- elvégre mégis csak a világ egyik legszebb tavában márthatjuk meg a lapátunkat. :) Egy óra kb.120 dollárba kerül egy főnek...(1 CAD=kb. 225 Ft)

csónakkikötő
csónakkikötő


A tó vize hideg (max. 10 C fok), és bár a csónakázás engedélyezett, fürdésre, hál'istennek, nem alkalmas! Így tudja megőrizni gyönyörű természetességét.  

Azért vállalkozó kedvű kanadaiak mindig akadnak! :D

(A Rockpile aljánál lévő óriási rönkről lehet beleugrani a tóba.)

A gyönyörű színpaletta a napszakokkal, évszakokkal és természetesen az időjárással együtt változik. A gleccserekből lefolyó megolvadt víz tejes szürke színű a mészkő miatt. Ez a szín vált kobalt kékre és krómos zöldre, amint az üledék beleömlik a tóba. 

Lake Louise (lsd. Nemzeti parkok 2. : Lake Louise c. blogbejegyzés) zöldesebb árnyalatú, mint Lake Moraine, mert az előbbi vize több üledéket tartalmaz. 

Mintha csak egy festő, a színekkel játszva, kiöntötte volna az összes tengerkék festékét, mind bele ebbe a fenséges tóba... :) :)   

a gleccsertó igazi színe
a gleccsertó igazi színe
mesebeli táj
mesebeli táj
Moraine Lakeshore Trail-ről fotózva a jellegzetes üledékformáció
Moraine Lakeshore Trail-ről fotózva a jellegzetes üledékformáció
Tóparti sétányról fotózva az egyik csúcs
Tóparti sétányról fotózva az egyik csúcs
A jobboldali kis "kupac" a Rockpile
A jobboldali kis "kupac" a Rockpile

Az utak mentén figyelmeztető táblák sorakoznak, emlékeztetve mindenkit, hogy vigyázzon a kisebb nagyobb állatokra, hiszen mi járunk az ő lakóhelyükön, nem ők a miénken! :)

Az állatvilág nagyon gazdag errefelé: különböző ludak, mókusok, egyéb rágcsálók (pika) és akár medvék is előfordulhatnak a környéken -- bár a hétköznapi turista főként édes földi mókusokkal és chipmunkokkal (amerikai mókusokkal) találkozik, akik halált megvető bátorsággal merészkednek az emberek közé egy kis finom falatért. (Az állatok etetése itt sem megengedett -- csak erről nem szóltak a mókusoknak. ;) )

Vigyázat, ősszel "berry season"= macik kedvenc időszaka!
Vigyázat, ősszel "berry season"= macik kedvenc időszaka!
Etetni sem kell a földi mókusokat. Tudják: emberek= elemózsia :)
Etetni sem kell a földi mókusokat. Tudják: emberek= elemózsia :)

Ha túrázni támad kedved a közelben, ne felejts el csengettyűs túrabottal felszerelkezni, hogy az őszi "berry season" (bogyóérő szezon) alatt békésen táplálkozó medvéket még idejében fel tudd riasztani. A parkőrök szerint legjobb csoportosan kirándulni és nagyobb zajt kelteni, esetleg zenét hallgatni (no nem kemény metált). ;) De ha esetleg egyedül indulnál útnak, mindenképp legyen nálad medvespray. Bár szerintem grizzly ellen semmi sem véd, hátha mégis engedékeny kedvében találod a kétméteres bogyóevőt. ;)


Egy júniusi kirándulásunk alkalmával

Ilyenkor még gyönyörűen látszik a hófedte csúcsok kontrasztja a tó kék vizével: 

Ez a természetvédelmi terület olyan híres, hogy egy régebbi kanadai húsz dollároson is szerepelt már. Azt hiszem, nem méltánytalanul. :)

                         Végül egy igazán lélegzetelállító kép egy profi fotós lencséjén keresztül: 

Lake Moraine :)
Lake Moraine :)

Ha van időd, olvass még tovább!  Következik egy újabb látványos túraútvonal -- állati meglepetéssel! ;)