11. Mit csinálnak másképp a kanadai oktatásban? 2.

2020.02.17

Az órarendet például. :)  Mert itt inkább az osztály igényeihez alakítják: ha úgy érzik, hogy szünetre van szüksége a gyerekeknek, mert ki kell engedni a fáradt gőzt, akkor tartanak egy "capture the chicken" fogót -- és amíg nincs hideg, tehát "értelemszerűen"  mínusz 20 fokig ;) :P  -- az udvaron! Az anyai szívem párszor vérzett, amikor ezt hallottam. :/ Ma már lazábban kezelem ezt is. ;) 

Ha hosszabb időt kell foglalkozni egy projekt-tel, akkor nem szakítják meg a munkát, hanem akár másfél órán át is dolgoznak együtt. Körülbelül ilyen lazasággal kezelték a tanórákat is a régi iskolánkban; ilyenformán sokszor fogggalmam sem volt, hogy milyen órák várnak aznap a gyerkőceimre. :D ( Persze ez úgy valósítható meg, hogy a legtöbb tárgyat az osztályfőnök (homeroom teacher) tartja.)

Eleget tanulnak vajon?- kérdezhetik páran. Megmondom őszintén, eleinte nehéz volt elengednem a képet, hogy egy gyereknek délutánonként otthon kell ülnie és tanulnia-- természetesen, ha jó jegyeket szeretne és nem csak láblógatással töltené a felnőtt korát... De ebben a rendszerben működik ez; a suliban tanulnak kb. ½ 9-től 3-ig, és (nagyon) kevés házi feladattal felvértezve érkeznek meg másnap az iskolába. Ugyanis itt feleltetés helyett többször újra együtt átbeszélik a tananyagot.

Házi feladatra: alsó tagozat: 20 perc, felső tagozat: 30-60 perc
Házi feladatra: alsó tagozat: 20 perc, felső tagozat: 30-60 perc

Nem tudok az általános iskolai témáról úgy beszélni, hogy meg ne említsem a fantasztikus Mr. Sangster-ünket! A gyerekek imádták, tisztelték és mégis valahol barátként is tekintettek kedvenc tanárukra. 

Ő volt az, aki minden évben hókunyhót építtetett az iskolaudvaron a gyerekekkel, hogy tanulják a kupola építését és a hó tulajdonságait. Minden évben elvitte az osztályait egy hétre síelni az Olimpia Parkba, és maga is siklott velük a lejtőkön. És házi feladatként, a matekpéldákban ezek az élmények köszöntek vissza. :) Sőt! Minden héten más-más gyerek páros szerepelt az osztályból a feladatok "hőseként". Ezeket az apró figyelmességeket én nagyon értékeltem. 

Sokat beszélgettem vele szakmai dolgokról: figyelt a tanításban a fokozatosságra, hajlandó volt sok időt szánni az 'alapozásra'. Igazán 'érezte', hogy mire van szüksége a gyerekeknek. Például a logikájukat rendszeresen sakkozással fejlesztette. Ha bementél az osztályterembe, az egyik sarokban mindig ott bújt a sakktábla az éppen esedékes lépésekkel egy papírlapon. Ez amolyan "szabadon választott kötelező elfoglaltság" volt a fiúk és ő közte. A kisfiam nagyon szerette! :)

feladatlap síoktatás után
feladatlap síoktatás után

Sokat köszönhetünk neki! :) Többek között az angol nyelvi megerősítést is --mindkét gyerekünknél. Történt egy kora őszi napon, hogy egyik gyerkőcünket a tanárbácsi átküldte egy másik osztályba, mondván, kérje el a patrol service (kisrendőr) formanyomtatványokat egy másik osztály tanárától. ( Szépen, lassan fokozatosan ilyen kis feladattokkal látta el. ) Mivel nem tudván, hogy mit is kér pontosan, a kisfiunk egy kb. megfogalmazott "punch role service form"-ot kért el a tanárnőtől. ;) Aki először nem értette, majd mosolyogva átadta neki a kért dokumentumokat. :D :D Aki tanult angolul és hallott már listening feladatokat, az tudja, hogy a kezdeti összemorzsolódó, eldarált angol hangokat milyen egyszerű --akár így is--félreérteni. :D .... Pár hónappal később viszont azzal állt elő egyik sulis délután a csemeténk, hogy "ma azt hittem, hogy a hangosbemondóban magyarul beszél az igazgatónéni!" ... No, akkor már tudtam, hogy sínen van!... :)

patrol service= kanadai kisrendőrök
patrol service= kanadai kisrendőrök

Ahogy említettem rengeteg tanárunk és osztálytársunk volt az évek során. :) Hogy is lehetséges ez? Kanadában minden évben új osztályfőnököt, új tanárokat, új osztályt kapnak a gyerekek. Persze a párhuzamos osztályok tanárait, gyerekeit már valamennyire ismerik a közös programokból, de mégis új közösséget kell kialakítani minden ősszel. Ez azért megnehezíti az egész életre kialakítható barátságok fűzését :/ ...de itt úgy gondolják, hogy így az élethez is jobban/könnyebben alkalmazkodóbb gyerekeket tudnak nevelni. Lassan én is látom a gyümölcsét: a zárkózottabb gyerekek évről évre hamarabb kötnek barátságot, gyorsabban alkalmazkodnak az új helyzethez.  :)

idézet a sulink egyik faláról
idézet a sulink egyik faláról

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                        "Hogyan értékel és nevel egy kanadai tanár?"   Folytatásért katt a lenti linkre!