8. Tömegközlekedés 1. Buszozzunk!

2020.01.24

A tömegközlekedés jól használható Calgary-ben, a buszvonalak behálózzák a város egész területét. Gyakran használom. Ha visszagondolok a legelső buszos élményeimre, a "Just like summer!" boldog felkiáltáson kívül ;) (lsd. lenti blogposztot),

 a meglepő udvariasság, ami eszembe jut. Itt mindig mindenki köszön, megköszön és elköszön. Hogy is van ez az egész pontosan? :)

A legtöbb buszsofőr mosolyogva köszön, amikor felszállsz. ( Most maradjunk az itt született kanadaiaknál, ők itt és ebben nőttek fel. És azért úgy gondolom, úgy fair, ha Kanadáról véleményt a kanadaiak viselkedése alapján formálunk.) Tehát első ajtón lehetséges csak a felszállás, hátsó ajtón a leszállás. Leszálláskor az utasok hangosan előre kiabálnak a sofőrnek, hogy THANK YOOOU! A fiatal "vagánygyerek" is. És attól függően, hogy kedvesek vagy nagyon kedvesek akarnak aznap lenni, még egy "Have a good day!"-t is cserélnek. Sőt, intenek egymásnak!

( Létezik "Thank Your Driver Day" , amikor lehetősége nyílik azoknak is megköszönni a buszsofőrök munkáját, akik esetleg ezt elmulasztották volna az év más napjain. ;) )

A "Thank you!" legalább olyan ragadós itt, mint a "Sorry!", rengetegszer hallottam már az évek folyamán, mindenféle akcentusban, a buszokon is. Volt olyan utas, akitől csak nagggyon halványan sejtettem, hogy mit mondhatott a sofőrnek, de - foglalkozásomból adódóan - adtam neki magamban egy hármas alát, mert mégiscsak próbálkozott! A szándék a(z) fontos! ;) .... Egy biztos: vannak errefelé "egyedi" kiejtések! ;) 

Xie Xie= Köszönöm,  kínaiul ;)
Xie Xie= Köszönöm, kínaiul ;)

Egyik nap faggattam egy fiatal kanadai kollégámat az ebédszünetben. Engem nagyon érdekelnek a kulturális különbségek, ezért a különböző nemzetiségű munkatársaimat rendszeresen "meginterjúvolom". :) A kanadaiaktól meg természetesen új és érdekes kifejezéseket próbálok tanulni. Aznap feljött a szó a közlekedési bliccelésről. Körülírtam a cselekvést, miszerint valaki jegy nélkül próbálna utazni egy tömegközlekedési eszközön, kérdeztem, hogy itt milyen vicces kifejezést vagy akár szlenget használnak rá.  A fiú értetlenül nézett rám. Ismertem a kifejezést a brit angolból, gondoltam hátha beugrik neki úgy, ha mondom, hogy mire is gondolok. Nem értette. Nem értette, hogy mi ez, miért lógna bárki is! .... :O Amint lehetőségem adódott egy idősebb kanadai kollégától kértem és kaptam megnyugtatást: azért ők is ismerik a kifejezést. Még ha nem is gyakorolják. :)

Ilyen rendes kanadaiak is vannak! :D   

jegytömb, Calgary
jegytömb, Calgary
összvonalas bérlet, Calgary
összvonalas bérlet, Calgary
buszjegy, Calgary  (a leszakítás időpontjától számított másfél órán át használható korlátlanul, buszokon, CTrain-en)
buszjegy, Calgary (a leszakítás időpontjától számított másfél órán át használható korlátlanul, buszokon, CTrain-en)

A buszokon nem tudna bliccelni senki sem, mivel - ahogy már írtam - az első ajtón lehetséges csak a felszállás, a hátsón a leszállás. De egyébként itt nem is próbálkozik senki a fordítottjával. ;) Amint felszállsz, felmutatod a bérleted vagy veszel jegyet. A sofőr egyben a kalauz szerepét is betölti. Szinte soha nincs belőle fennakadás. De azért nagy ritkán csak előfordul, hogy nincs valakinél ott a bérlete vagy pontosan annyi aprópénz, amennyi a viteldíjhoz elég lenne. ( A sofőr nem tud pénzt váltani, az utasok egy széfszerű átlátszó dobozba dobják az aprópénzt.) Mi történik ilyenkor? A buszsofőr annyit kér, hogy a legközelebbi utazáskor pótolja az utas az elmaradt díjat. :O És aznap azzal a járattal ingyen utazik a delikvens. Sokszor láttam erre példát. És a legjobb, hogy nem élnek vissza vele az emberek! 

Kanadai aprópénzek:  1. aranyszínű egydolláros=loonie (egy búvármadár= loon van rajta) 2. ezüst/aranyszínű kétdolláros= toonie  (képen jegesmedvével)  3.  25 centes (képen szarvassal) 4.  10 centes (képen vitorláshajóval)  5.  5 centes (erre került az ország kabalaállata, a hód)

Itt a busztársaság van az emberekért. Ha állsz a megállóban, a beérkező busz sofőrje pontosan az első várakozó utas mellett fog megállni. Jártam úgy, hogy túlszaladt a busz a megállón pár méterrel. A sofőr visszatolatott és elnézést kért, amikor felszálltam. Nem is tudtam hirtelen mit kezdeni a helyzettel. :D

Az idősek, babakocsis anyukák, mozgássérültek ill. kerekesszékkel közlekedők elsőbbséget élveznek a le-és felszálláskor. A busz elején mindkét oldalon számukra kialakított tér (fel-és visszahajtható ülésekkel) teszi lehetővé a zavartalan utazásukat és a soron kívüli leszállásukat. A rámpákat rendszeresen használják, és nagy illetlenség még csak a türelmetlenkedés látszatát is kelteni, amikor ezek használatban vannak! A térdeplő buszok a sok csomaggal érkezőknek ugyanúgy "meghajolnak", mint a bottal közlekedő idősebbeknek.

Úgy tűnik, a közlekedésről sem lehet anélkül írni, hogy megemlítsük a kanadaiak kedvességét. :)

A buszok felső digitális kijelzőjén mindig ott világít a "Have a good/nice day!" felirat. Kivéve, ha a Calgary Flames-nek drukkolnak, igaz? ;)  ( Lásd a lenti bejegyzésem: "Go, Flames go!" :) )


Vagy ha az óriási hó elakadásokat okoz, ezért késésben vannak az egyébként pontosan járó helyi járatok. Olyankor felvillan a "Sorry" felirat ;) --de szerencsére nem sokszor van rá szükség. És nem meglepő módon, az ünnepnapokon is köszöntik az utasaikat: Merry Christmas!, Happy New Year!, Happy Canada Day! vagy éppen a Lest we forget!= Nehogy elfelejtsük! mondatokkal. ( Ez utóbbi felirat a Memorial Day= megemlékezés napja körül világít pár napig a kijelzőkön, a Kanadáért szolgáló katonákra emlékezve.) 

Happy Pride!
Happy Pride!
Happy Canada Day!
Happy Canada Day!

Májusi hóesésben. Vicces volt! Miután kiengedtünk... ;)

Happy Stampeding!
Happy Stampeding!


A kerékpározás szerelmesei kedvéért biciklik szállíthatók a buszok elején. Bárhová elszállítanak Calgary területén belül, ahol aztán nyeregbe ülve bejárható Calgary számos parkja közül bármelyik.

Tavaly vezették be a városban az új gyorsítójáratokat (BRT= Bus Rapid Transit) a Transit Max kék, lila, sárga és narancsszínű csodáit, amelyek kevesebb megállót érintve teszik kényelmesebbé és gyorsabbá a városi közlekedést. A Max infralámpával fűtött buszmegállói biztonságosabbá teszik a várakozást a kemény téli napokban is, a vadonatúj tiszta buszok pedig komfortosabbá az utazást. 

fűthető buszmegálló, Calgary
fűthető buszmegálló, Calgary
BRT, Calgary
BRT, Calgary

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                                  Ha már túl sok volt  a jóból, nézd meg, hogy min változtatnék itt ;)