12. Hogyan értékel és nevel egy kanadai tanár?  3.

2020.02.19

ÉRTÉKELÉS:

A tanárok ugyanúgy jutalmaznak itt is, csak nem ötössel (főleg, hogy itt a négyes a legjobb jegy :P ), hanem például játékpénzzel. Egyik tanárnénink, Ms Lock "Lock buck"-kal (a nevére keresztelt játékpénzzel) ösztönözte az órai-, valamint egyéni és csoportmunkát az ötödikes és hatodikos gyerekeinél. És a pénzen nem ültek a gyerekek, mint Dagobert bácsi!! El tudták költeni kéthetente, az osztály örömére megrendezett economy day-en. Ilyenkor csakis saját készítésű dolgokat lehetett bevinni és licitálás után eladni a legmagasabb árat ígérő osztálytársnak. Mivel művészetközpontú iskoláról volt szó, a gyerekek igazán kiélhették magukat (--készültek ékszerek, kulcstartók, sütemények, csokis italok egyedi készítésű poharakban stb.), ugyanakkor jobban megismerték, miben tehetséges a többi osztálytárs. És nem utolsó sorban a pénzzel való bánásmódot is szokták. 

Természetesen jegyeket is kapnak év közben. A bizonyítványt pedig ugyanúgy félévente kapják kézhez az általános ill. alsó középiskolákban, csak az értékelés sokkal összetettebb. Egy tantárgyon belül 3-6 (akár 10) részjegyet is kapnak, valamint írásos jellemzést, hozzászólást minden tanártól. Az osztályfőnök egy kb. ½ oldalas értékelést is ír minden tanítványáról. A tantárgyakon felül kapnak értékelést pl. a személyes fejlődésre, az állampolgárságra stb.-- ezeknek az "erősségét" mérik, nem jegyekkel értékelik. Őszintén szólva kicsit túl összetettnek is tartom és olykor a dolgozatok eredményei és az félévi/ év végi jegyek nem fedik egymást.

Calgary Board of Education--az Oktatási Minisztérium testülete Calgary-ben

A nem angol anyanyelvű gyerekeket értékelik olvasás-, írás-, hallás utáni értés és beszédkészségük alapján is, "kezdőtől" a "haladó" (1-5) szintig. Ez minden évben változik. Tehát a bemeneteli szint az adott év elvárási szintjéhez mért (azaz pl.: milyen szintet várnak el egy ötödikestől olvasásból). Év végégre pedig ezek a számok jelölik, hogy elérte-e a korosztálynak megfelelő szintet a különböző készségekből. Szóval, kemény munka folyik! Nem potyogtatják könnyen a négyeseket ill. nyelvkészségekre az ötösöket! :)

A fogadó órákon (Parent-Teacher interview) elvárják, hogy a szülő a gyerekével jelenjen meg. Itt mindannyian közösen tudják megbeszélni az adott időszakban elért eredményeket valamint a javítani valókat. A kisebbek imádják ezt a lehetőséget: ilyenkor tudják megmutatni az elkészült projekteket, ami -pl. egy arts suliban- rengeteg! :)

interaktív francia project
interaktív francia project
matematika játékosan
matematika játékosan
Social Studies (kb. történelem) óra munkái
Social Studies (kb. történelem) óra munkái

FEGYELMEZÉS:

Az iskolai fegyelmezési módszerek mások errefelé. Amikor a gyerekeim általános iskolába jártak, számos rendezvényen vettem részt. Tudjuk, hogy egy egész iskolányi nyüzsgő gyerek lecsillapítása nem könnyű feladat. Az igazgatónőnek sajátos módszere volt arra, hogy csendet kérjen: egy rövid ritmust tapsolt el. A hozzá legközelebb álló/ ülő gyereksor visszatapsolta a ritmust, mindeközben elcsendesedett. Aztán átvette a ritmust a következő majd a soron következő sor, és így ment ez mindaddig, amíg az egész tornateremben csend nem lett. Én leesett állal figyeltem... Persze tudom, hogy otthon is vannak kiváló nevelők, a csendben kézfeltartásos módszer itt is használatos, és szinte mindig működik.

fegyelmezés kanadai módra
fegyelmezés kanadai módra

AZ ÉLETRE NEVELÉS:

Nagyon tetszett még az, amikor megtudtam, hogy milyen életszerű helyzeteket játszanak el az osztályok az iskolában tanítási időben.

Az első meglepetés akkor ért, amikor pár éve politikai választásokat tartottak a városban. Mindenhol az ezen induló jelöltek arcképe látszott, de nem gondoltam, hogy a gyerekek erre is ennyire nyitottak. Mint kiderült, az ötödikes (tehát otthon 4.osztályos) diákokkal ismertették az osztályfőnökök a nagyobb jelöltek kampányait és órákon megvitatták, hogy ki kire szavazna és miért. Ezek persze napokig tartó faladatok voltak, nem egy óra alatt tudták le. Nyilván szabadabb kezet kapnak a tanárok....

7. osztályban egy hónapokon keresztül futó feladatsorban fejlesztették a gyerekek vállalkozási valamint marketing ismereteit. Kezdetnek közös osztályprogramként ellátogattak egy vásárközpontba, ahol beszélgettek vállalkozókkal: ők hogy kezdték, milyen nehézségekkel küzdöttek, hogyan fejlődtek/-nek stb. Aztán pár hét alatt mindenki eldöntötte, hogy "miben szeretne utazni". Lehet, hogy jobban jártunk volna a cannabis-szel, de mi végül is a party játékok mellett döntöttünk. ;) Ezek után a termékeket meg kellett alkotni a gyerekeknek, valamint reklámplakátokat készíteni, hogy promócionálni tudják a saját termékeit a versenytársakéval szemben. Aztán a pár hétre rá megrendezett esti iskolarendezvényen (entrepreneurial fair) ezeket el kellett adni--a vendégségbe érkező SZÜLŐKNEK! Kritikus és egyben melegszívű vásárló közönség voltunk. :) A mi gyerkőcünk ennek kedvéért megtanult zsonglőrködni is a zsonglőrlabdáival. A termékekhez hasznos youtube videó linket adott, hogy mások is minél könnyebben elsajátíthassák a cirkuszi trükköket. :)  Az eladásból befolyt összeget jótékony célra fordította az iskola. Nagyon jó érzés volt ennek a részese lenni! 

JUNIOR HIGH SCHOOL:

Időközben át is léptünk az általános iskolából az alsó középiskolába (junior high school). Egyik gyerekünk esetében folytatódott a művészeti nevelés, míg a másiknál inkább a reál tárgyak kerültek előtérbe (science school) egy teljesen más iskola falai között. A kiskamasz évek nagy részét ezekben az iskolákban töltik a gyerekek, ahol az életkori sajátságoknak megfelelően kapnak tanárokat. Itt is minden évben újat! :) Tehát ide grade 7-9 = magyar 6-8. oszt. között (12-14 évesen) járnak--- talán kevésbé lelkesen,mint korábban, de még mindig motiválhatóan. ;) De hát ismerjük a kamaszlelkeket... :D

Ahol az oroszlán az iskola kabalaállata,mi más lehetne a mosdókra festve...:)
Ahol az oroszlán az iskola kabalaállata,mi más lehetne a mosdókra festve...:)
Science school folyosója
Science school folyosója

A humán tantárgyakat előtérbe helyező iskolában rengeteg színpadi szereplésre van/volt lehetőségük a gyerekeknek. Ének, tánc és hangszeres előadásokat rendszeresen látogathattunk, és fantasztikus volt látni, milyen bátran állnak ki a kislányomék akár drámai, prózai, vicces vagy komoly előadásokban a rengeteg felnőtt néző elé. A reál iskolában pedig, szülőknek rendezett vásárokon kívül, kiselőadások hadával gyakorolják a tanulók a hatékony előadásmódot. Nem csak elhadarják a betanult szöveget, hanem egyben Power Point előadással is színesítik a mondandójukat. Ezek a feladatok, vagy így vagy úgy, de felkészítik őket az életre és én nagyon örülök, hogy alkalmanként van lehetőségük megnyilvánulni nagyobb társaság előtt. Nem mindenki született Szókratésznak! ;) 

Minden évben megrendezésre kerülnek figyelemfelkelő napok az iskolákban: az egyik ilyen a Pink Shirt Day (rózsaszín pólós nap), épp a napokban zajlik Calgary iskoláiban. Ilyenkor a "No bullying" a fő téma ("Ne közösíts ki senkit! Ne piszkálódj, csúfolódj!"). Aznap rózsaszínben (vagy pirosban/fehér ruhában) lehet iskolába menni és még jobban hangsúlyozzák a kedvességet, az elfogadást, az egymás iránti tiszteletet.   

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

" Iskolai ünnepségek, kirándulások és sok szabadnap"   Folytatásért katt a lenti linkre!