13. Ballagás Hawaii, 50's és Great Gatsby stílusában 

2020.02.20

Kezdjük mindjárt hátulról: nagyon sok szabadnapja van egy kanadai iskolásnak! A nyári szüneten kívül kap általában 17-18 napot a téli szünetben, kb. 10 nap tavaszi regenerálódást, és minden hónapban minimum egy hosszú hétvégét. Vagy tanári továbbképzés vagy egyéb ünnepnap miatt--ezeket non-instructional day-nek hívják itt. Ezen kívül vannak azok az "ünnepi alkalmak", amikor kirándulni viszik a gyerekeket (sokszor félnapos field trip-re) vagy ünnepséget rendeznek a suliban. 

Itt nincs egyenruha, "ünneplő" a rendezvényekre, valahogy minden kevésbé formális. Még egy ballagás is arról szól, hogy jól érezzék magukat a csemeték! Ezt szeretném most inkább képekben megmutatni nektek.

Meglepő volt az első itteni ballagásunk, merthogy a témája Hawaii volt. Az igazgatónő akkor tavasszal pihent ott és megihlette a szigetek szépsége-- ezt a hangulatot próbálta becsempészni a    6.-osok ballagásába. :)

Természetesen a tornaterem díszítését ( a vásznak kifeszítésétől a labdák felfújásáig mind) a szülők végezték. A süteményeket ők sütötték, az üdítőket is ők vásárolták.

Egy két évvel későbbi ballagáson pedig az 50-es évek témája volt porondon. :)

Bakelit lemezen felszolgált cupcake
Bakelit lemezen felszolgált cupcake

"Riverdale" torta

Bakelit csokitorta
Bakelit csokitorta

bakelit csokitorta

retro kávézó ihlette finomság

Azok az 50-es évek
Azok az 50-es évek

Tálcaként eredeti bakelitek funkcionáltak :D Sőt! A gyerekek arra kérhettek aláírást egymástól és a tanáraiktól búcsúzásképpen. :)

A junior high school-ból való ballagás (Farewell) persze itt is nagyobb esemény: minden elballagó lány és fiú elegáns ruhába öltözik, de nincs egységes ing, blúz, zakó vagy kosztüm. Mi a Great Gatsby (1920-as évek) témáját kaptuk akkor évben. Lehetett ebbe a stílusba beöltözni, de nem volt kötelező.


Errefelé a gyerekeket osztálykirándulásra vagy a Sziklás-hegység lábához viszik nyugatra vagy a nagy prérire keletre, ahol rengeteg dinoszaurusz ásatás folyt/folyik. Akármerre is indulnak, óriási kalandokban van részük! :D

Biztosan hallottatok róla, hogy kb. 2 éve fedezték fel az eddigi legnagyobb dínó csontvázat, amely az Albertoszaurusz nevet kapta, mégpedig a lelőhelyéről, pontosabban akkori életteréről, Albertáról. Alberta tartományban található Calgary, alig 90 percnyi vezetésre (itt így mérik a távolságot ;) ) a Drumheller-völgytől, amely otthont ad a méltán híres Royal Tyrrell Dinoszaurusz Múzeumnak.  

https://www.tyrrellmuseum.com/

A lányomék már ellátogattak oda osztálykirándulás keretében, a fiamék most mennek. De ami még izgalmasabb az egészben, hogy a múzeumban fognak aludni! :O Ezt szülői értekezlet keretén belül úgy közölték a szülőkkel, mintha a legtermészetesebb dolog lenne a világon. Jó, lehet, hogy minden kis albertai gyerek dínócsonttal játszott a homokozóban... engem meglepetésként ért... Merthogy még "ágyat" is kell vinnie magával mindenkinek. :D  Igaz, ami igaz, nem sok múzeumban láttam eddig hálórészt.... tehát marad a felfújható ágy. Állítólag a múzeum zárása után megágyaznak a galérián, reggel nyitás előtt pedig sátrat, akarom mondani ágyat bontanak. És ezt másnap újra eljátsszák; a két kalandos éjszaka között pedig programok hadával várják a gyerekeket az interaktív múzeumban. Hogy fürdeni hol fognak? A szomszédos aquaparkban. :D 

Egy biztos, élményben nem lesz hiány!! :)))

"It's fun to stay at the YMCA" --tudjuk rég a Village People 70-es évekbeli slágeréből mi is -- de Calgary iskolásai olyan szerencsések, hogy a YMCA által támogatott táborokban szállhatnak meg évente. Ez a szervezet ma már kb. 45 millió főt számlál tagjai közt és célja az egészséges életmód népszerűsítése, ezért nagyban támogatja az iskolák rekreációs tevékenységeit. 

A gyerekek mindig fantasztikus élményekkel térnek haza a Sziklás-hegység lábánál található táborukból!! Indián sátrakban ("tipi" --ezzel a helyesírással :) ) szállnak meg kb. 10 fős csoportokban. Kapnak maguk mellé egy-egy állandó "túravezetőt" és napközben kalandos programokban vesznek részt: viszik őket kajakozni, hegyet mászni, lovagolni és persze a játékos vetélkedők sem maradhatnak ki a repertoárból. A túrázások során itt mindig kötelező a medve (riasztó) spray, mert bármikor előfordulhat, hogy szükség van rá...

Mr. Sun étterme -- asztalfoglalás előre ;) :D 

tipikus tipi :)

Ha tetszett, like-old és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

   És hogyan ünnepelnek országosan?