3. 10+1 dolog a kanadaiakról

2020.01.10
  • A kanadaiak száma egy 2020-as adat szerint 37 millió fölött van. Miniszterelnökük, a liberális Justin Trudeau igazi bevándorlás-párti vezető--igyekszik Kanada lakosságát "mesterségesen növelni". Ez 2015-ben, amikor először megválasztották, még népszerű politika volt, mára már hallottam elégedetlen azért kanadairól/-tól, akik már kissé korlátoznák a bevándorlást...
  • Pedig egy nagyon elfogadó népről beszélünk, és tegyük hozzá, hogy itt szigorú szűrésen mennek át a bevándorolni vágyók! Nem kevés időbe, pénzbe és energiába kerül megszerezni az ideiglenes/ állandó letelepedési engedélyt. Majd az állampolgárságot.
  • De ha már itt laksz, be akarsz illeszkedni, akkor nagyon barátságosak, segítőkészek. Ugyanolyan jogaid vannak, mint egy itt született állampolgárnak. (Annyi csak a különbség, hogy permanent resident (állandó letelepedési) státusszal nincs szavazati jogod.)

  •  Aki gondolkodik egy biztosabb, kanadai jövőn, az a CIC oldalán rengeteg információt talál. 
  • https://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=010&top=4

  • Összbenyomásom az, hogy a kanadai férfiak nagyon kedvesek, udvariasak a nőkkel. Nagyon pozitív! A tinik tisztelik az idősebbeket, udvariasan átadják a helyüket a buszon, nem kell rájuk szólni. Nekem ez volt az egyik legkellemesebb meglepetés! Nem nagyszájúak, hogy finoman fogalmazzak. 
  • A szomszédok szívesen eltakarítják a havat a járdádról, kérés nélkül is --ők a (snow angels) hóangyalok itt. :) A tanárok mosolygósak, segítőkészek, kedvesek. A ki-és felszolgáló személyzetek udvariasak, minden a vendégért történik.
  • (Persze minden alól van kivétel, ők sem szentek! )
  •  De alapjaiban, úgy érzem, hogy a kanadaiak elégedettek és boldogok.
  • Azt már mindenki tudja, hogy a kanadaiak az egyik legkedvesebb, legbarátságosabb, legsegítőkészebb nép a világon. :) De hogy milyen lazák, és pozitívak, abból szerintem tanulhatnának más népek is:

1.  Először is viccesen fogják fel az országban gyakran dúló hideget. Arról mesélt már több kollégám, hogy ezek a telek már nem olyanok, mint a 'régi szép időkben', amikor -40 fokban mentek iskolába! :O Az egyes tartományok lakói viccesen évelődnek egymással az időjárásról a netes felületeken. Ha nagyon beöltözve érkezel munkába, biztosan csipkelődnek a kanadai kollégák, hogy "Csak nem síelni mész?!". 

Lehet, fagyi van az ereikben. ? ;)

Sooorryy!

2. A másik dolog, amin rengeteget viccelődnek: a saját (rossz?) szokásuk, a folyamatos sorry-zás. A munkahelyen még akkor is bocsánatot kérnek tőlem, ha én vagyok a hibás/vétkes fél. ;D Nagyon viccesek és tapintatosak! Soha nem bántanak meg vagy szidnak le, ha valamit rosszul csinál az ember.

Azért a kedvességet soha ne keverjük össze a gyengeséggel!


3. A harmadik dolog, ami megint csak viccelődésre ad itt alapot: az amerikaiak és a kanadaiak közötti különbség. Az amcsik nagyon szeretnek beszólogatni a kanadaiaknak, holott sokkal biztonságosabb ez az ország, jobb az oktatás és az egészségügyi rendszer. A politikájukról már nem is beszélve! (Mindezt állíthatom úgy, hogy mindkét országban dolgoztam, laktam. ) Csak az amerikaiaknak nagyobb a khm, büszkeségük. ;) Rengeteg fórum hozzászólást olvastam amerikaiaktól, és vannak akik elismerik, le is írják, hogy Kanada jobb hely... Persze, aki még nem járt erre délről, az azt mondja, hogy faragatlan, szakállas favágó emberek a kanadaiak. ???  

A férfiaknak néha nagyon jól jön az a szakáll hideg időben! :) És van, akinek jól is áll. Lásd Mr Trudeau-t jobb oldalon. ;)

(Csak csendesen hozzátenném,hogy nekem az amerikaiakkal se volt különösebb gondom anno. :) )


A kanadaiak nagyon gyerekközpontúak:

--Telente a lakóközösségek összefognak, felöntik a környékbeli pályákat, hogy egyetlen gyerek se maradjon korcsolyázási, jéghokizási lehetőség nélkül. Ezt önkéntesek végzik, ugyanúgy, ahogy a karbantartást is! Persze a pályák minősége nem vetekedhet a műpályákéval, de így is nagyon népszerűek. Elképesztő, hogy már egészen apróságokat is korcsolyacipőre tesznek! Jó látni, ahogy az apukák tanítgatják a fiaikat a téli sportok rejtelmeire. Egy tipikus kanadai nagyon outdoorsy (olyan, aki szereti a szabadidejét a szabadban tölteni, bármilyen időben), ellentétben azzal, ahogy az itteni embereket elképzelnénk. 

--A gyerekek biztonsága mindenek előtt! Ez minden valamit is magára adó országban így van.  Calgary területén több, mint 227 iskola található (,ebbe nem számítva a katolikus egyház alá tartozóakat!). Az iskolák school zone-nal járnak, vagyis olyan közlekedési területtel, ahol NAGYON szigorúan csak max. 30km/h-val szabad hajtani! Istenem, micsoda öröm is itt a vezetés!! Mire úgy látod, hogy végre nyomhatod 50-nel, jön egy korlátozó tábla, egy újabb iskolai övezet. Érdemesebb a gyerekekért gyalog a suliba elmenni délutánonként! ;) 


És nem utolsósorban: a kanadaiak nyitottak,elfogadóak. 

A másság elfogadása és a gyerekek erre való nevelése itt központi szerepet tölt be a nevelésben. Minden évben megrendezésre kerül a Pride ( --a lenti képen Calgary sétálóutcája szivárvány színekbe öltözött az eseményre), amin a miniszterelnök is felvonul. Nálunk Calgary-ben a polgármester. 

Pár éve vezették be az iskolákban a "non-binary washroom" ( nem(től) független mosdókat). A homoszexualitás témáját az én gyerekeim teljesen természetesen kezelik. Osztályfőnöki órákon megbeszélik, ha valami hír kapcsán feljön a téma; elfogadásra, nyitottságra nevelik őket.


Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                      Ha többet olvasnál a városunkról is, Calgary-ről, katt a lenti gombra: