2. O, Canada

2020.01.09

Magyarországról elég misztikus helynek tűnik ez a távoli ország, pedig a világ második legnagyobb országáról beszélünk; nem kis terület. ;) És nem, nem része az USA-nak, bármily kiábrándító is a dolog. Mi sem szeretjük, ha azt mondják, hogy Oroszországhoz tartozunk, ugye? ;) 

Kanada kedvesen, csöndesen meghúzódik az észak-amerikai kontinens északi, hidegebb részén. A "True North" (A "Hűséges Észak"--mármint a brit koronához hűséges), ahogyan a kanadaiak az országukat hívják, 9 985 000 km2-en terül el. Majd száz Magyarországot tudnánk a térképükre rajzolni! Megtalálod a jobb oldali (rózsaszín-kék) ábrán a mi kis országunkat? (Calgary egyébként kb. ott van, ahol Belgium ezen a térképen.)

Kicsit mostohagyereknek érzem Kanadát az angolt mint hivatalos nyelvet beszélő országok sorában. Nagy-Britannia, Ausztrália, USA --- naná, hogy mindenki ismeri ezeket! Kinek a királyi család, kinek "érdekes" politikusok, kinek a kenguruk jutottak fő attrakció gyanánt. Youtube videók tömkelege segít, hogy megismerhessük őket. A gyakorlottabb nyelvtanulók előszeretettel hasonlítgatják az ottani akcentusokat, etc. ... De mi a helyzet Kanadával??

( Kanada 10 tartományra (province) és 3 nagy területre (territory) osztott. Calgary Alberta tartományban található.)

A képen Észak-Amerika és Európa területe látható egymásra vetítve. Érdekesek az arányok!
A képen Észak-Amerika és Európa területe látható egymásra vetítve. Érdekesek az arányok!


Kanada gyönyörű, egyedi és megismételhetetlen. Mind földrajzilag, mind történelmileg, mind az itt lakó embereket nézve. Velük együtt megélve a mindennapokat érzem, hogy olyan kedvesség árad belőlük, amit én máshol még nem tapasztaltam. Persze a fent említett dolgok, szerintem, együtt játszottak szerepet abban, hogy ilyen lett Kanada és népe amilyen: barátságos, segítőkész emberek lakják, akiknek mindig van egy kedves szava hozzád. Földrajzilag eléggé elzárt az ország, nem tépázta meg háborúk sora sem (konkrétan kettő volt csak, az USA-val)--- talán ezért is sikerült konzerválniuk a pozitív hozzáállást. ;) Még a himnuszuk sem búskomor. Inkább hazafias, de egyszerű és szép:

"O Canada! Our home and native land!

True patriot love in all thy sons command.

With glowing hearts we see thee rise, 

The True North strong and free! 

From far and wide, O Canada, 

We stand on guard for thee. 

God keep our land glorious and free! 

O Canada, we stand on guard for thee. 

O Canada, we stand on guard for thee."

(Van egy királyi himnuszuk is, a "God Save the Queen" ("Isten óvd a királynőt!"), amit a királynő jelenlétében szoktak elénekelni. --Kanada államfője II. Erzsébet, miniszterelnöke Justin Trudeau.) 

A fenti tortán azok a sztereotípiák szerepelnek, amiket hallhatunk Kanadáról: 

- Tipikus állataik a jegesmedve, a jávorszarvas (moose--olyan,mint a "Jégvarázs" Svenje ;) ), no és a hissszegő kanada ludak. Gonosz egy állatok, akik, ha lehet, megkergetnek; a kanadaiak mégis óvva vigyázzák őket. :D És talán meglepő módon, de az ország kabalaállata a hód (beaver) és nem a barnamedve!

- Mindenki jéghokizik. Mindenhol. Szezon idején, is. Az egész ország lázban ég és drukkol a saját városában lévő csapatnak. Ahol én lakom, ott a Calgary Flames a sztár. Könnyű kideríteni, hogy mikor van sorsdöntő Flames meccs nálunk, mert még a buszok "Have a good day!" (itt így mondják a "Kellemes napot!") digitális felirata helyett is "Go Flames, go!" ("Hajrá Flames!") látható a kijelzőn! :D

- A "mounties" a kanadai lovas rendőrség (RCMP--Royal Canadian Mounted Police) büszkeségei. Ebben nagyon emlékeztetnek a királynő Angliájára. (Tudtad,hogy Kanada a Nemzetközösség tagja, és az angol korona alá tartozik? Politikailag parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia is.)


Ha esetleg láttad a When calls the heart című filmet, akkor tudod, hogy kikről beszélek. ;)    Ez a sorozat itt játszódik a nyugat-kanadai földön, még a múlt század fordulóján, a telepesek életét bemutatva.

A cannabis 2018-as legalizálása után ;)
A cannabis 2018-as legalizálása után ;)

- A zászlajuk piros-fehér színű, közepén a 11 ágú juharszirup levéllel. Biztos hallottál róla, hogy 2018 óta legálisan is használható itt a cannabis, nem csak egészségügyi célokra. Nagy esemény volt, ennek örömére új zászlók kezdtek el lobogni az elárusító helyeken. ;)

Kanada fővárosa Ottawa, két jelentős tartomány, Ontario és Quebec határán helyezkedik el. Az ország hivatalosan kétnyelvű, de számomra meglepő módon nem annyira szorgalmazzák a francia nyelv oktatását az iskolákban. Mi anno többet tanultunk, és tudtunk oroszul, mint az itteni fiatalság franciául. ;) A francia nyelvet egyébként Quebec és New Brunswick tartományban használják inkább (lásd a lenti ábrát jobbra), a többi tartományban angolul beszélnek. 

 Meg persze azon a 100+ nyelven, amit hallasz, ha felszállsz a CTrain-re vagy egy buszra itt! :D  Igazi bábeli zűrzavar! Csakúgy, mint egy munkahelyre bemenni! Ott aztán mindenféle nációval találkozhatsz, és ha kedved/időd engedi, akár a mindennapi kifejezéseiket is könnyen felszedheted. :)

Calgary nem angol ajkú lakosságának az arányát a lenti ábrán figyelheted meg:

A Parlament épülete Ottawában
A Parlament épülete Ottawában

Tudod hány "t" hangot ejtenek Ottawa nevében a helyiek? Egyet sem!  ;) Ugyanis a kiejtés valahogy így hangzik: o-do-a  :D

A tartományok balról jobbra (és kb. keletről nyugatra) : NL= Newfoundland and Labrador, PE=Prince Edward Island, NS=Nova Scotia, NB= New Brunswick, PQ= Quebec, ON=Ontario, MB=Manitoba, SK=Saskatchewan, AB=Alberta, BC= British Columbia

Használatosak még az őslakos nyelvek, egészen pontosan a ma már kisebbségben élő Indigenous peoples (-így s-szel a végén!) népcsoportok nyelvei. Ide tartoznak a First Nations (az itteni indiánok), az Inuit és a Métis csoportok, akik összességében kb. 6 %-át adják ki a kanadai lakosságnak (,ami kb. 37 millió, 2020-as adatok szerint). Manapság nagyon törekszenek arra, hogy hangsúlyozzák a békülést velük. Nálunk pl. az iskolai ünnepségeken mindig kötelezően bemondják az igazgatók, hogy elismerik ezen népek területeit és jogait. 

Jobb oldalon érdekes felirat az őslakos tüntetők pulóverén: Oh Canada Your Home On Native Land. Ha emlékszel a kanadai himnusz első (pár) sorára, ott úgy hangzott, hogy "Oh Canada, Our Home and Native Land". Most kinek is a földje? Ki van kinek a földjén? Hmm ... ;) 

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                                                   Még több információ a kanadaiakról: