23. Jégfesztivál 2.   A jégszobrok

2020.04.23

A jégfesztiválhoz festői háttér dukál! Mi is lehetne méltóbb helyszín ehhez, mint a Sziklás-hegység monumentális sziklái és sűrű fenyvesei. Bár az ember eltörpül a nagyságuk mellett, ebből a posztból kiderül, hogy azért óriásit tudnak alkotni az emberek is! :) 

Észreveszed a tavon épült óriási jégvárat? ( Az előtérben lévő  fenyőtől balra)  Ilyenek az arányok! :)
Észreveszed a tavon épült óriási jégvárat? ( Az előtérben lévő fenyőtől balra) Ilyenek az arányok! :)

Akkor mustráljuk meg a versenybe került szobrokat! Bár a megvilágítás nem tökéletes, azért bízom benne, hogy "átjön" a nagyságuk. :)

Sasmadár
Sasmadár
Skorpió
Skorpió

Érdekes megemlíteni, hogy nem csak kanadai versenyzők vesznek részt ezeken a versenyeken! Többen az USA-ból, sőt még Oroszországból és Lettországból is jönnek "messze földön híres mesterek", hogy csodákat faragjanak a jégtömbökből. Ennek itt már hosszú hagyománya van! 

(kicsit havas de) Varázsló :)
(kicsit havas de) Varázsló :)

 Szerintem elég szigorú szabályokat kell követniük a versenyzőknek, de mindenki maga ítélheti  meg:

Minden csapat maximum két főből állhat és tartaniuk kell magukat az eredetileg benyújtott tervekhez. A szobrok legkisebb részét is a helyszínen kell kifaragniuk. Az alkotásokhoz csapatonként 15 tömb jeget kapnak, ezek mindegyike 300 font súlyú (Azért az kb. 135 kg)! Az összes tömböt fel kell használniuk, és eggyel sem kaphatnak többet!  Természetes havat nem használhatnak "ragasztó anyagul" a versenyzők, kizárólag a kapott jéggel és vízzel dolgozhatnak. Maximum 3 napig faraghatják a szobrokat, amelyeknek a mérete kb. 2 és 4 méter között kell, hogy legyen! Tényleg monumentálisak!

Lake Louise völgye a tökéletes háttér
Lake Louise völgye a tökéletes háttér

Ahogy látszik is a szobrokon, semmiféle plusz kellék vagy dekoráció de még festék sem használható díszítésnek. A maguk "egyszerűségével" kell lenyűgözniük a zsűrit és az odalátogatókat! 

Az elfolyó idő című jégszobor
Az elfolyó idő című jégszobor

 A fesztivál alkotásait 12 napig csodálhatják meg az érdeklődők. Aztán vagy elolvadnak a szobrok vagy szerencsés esetben tovább megtekinthetők...

Sasmadár és "lovasa"
Sasmadár és "lovasa"
Szirén
Szirén

A jégfesztivál, azon kívül, hogy betekintést enged a jégszobrok világába; korcsolyázási, jégkorongozási sőt curling-ezési lehetőséget is biztosít. Sőt! Egy egyedi jégbárral is várja a felfrissülni vagy felmelegedni vágyókat a Fairmont Hotel előtt. Még sosem jártam korábban jégbárban, igazi kanadai hangulata volt! :)

De vannak olyan tökéletes, akarom mondani ötletes férfiak is ;) , akik itt kéri meg (újra) a párjuk kezét --természetesen jégbe vésett mondattal! A hatás biztosan nem marad el!! ;) A kanadaiak ilyenkor együttesen kiáltanának fel erre, hogy:  Awwwwww! :D

"Lorna, hozzám jössz feleségül (megint)?" :)
"Lorna, hozzám jössz feleségül (megint)?" :)


És végül bemutatom nektek a dobogósokat

Akarom mondani kicsit foghíjasan :), mert a harmadik helyezett sajnos nem állta az idő próbáját       ( igaz nagyon törékeny alkotás volt). Bár az első napok egyikén érkeztünk, nem volt szerencsénk látni a Vízvezetékszerelő rémálma c. alkotást. :D

De a második és első helyezettek kárpótoltak minket! :)

Íme a másodikként díjazott "Naptánc" című alkotás:

Naptánc
Naptánc

    És következzen a, szerintem jogosan elsőnek megválasztott, nyertes, a Jégkirálynő! :)

1. helyezett: Jégkirálynő
1. helyezett: Jégkirálynő
Csoda jégből :)
Csoda jégből :)

Óriási élmény volt a családunknak ez a nap is, szívesen emlékszem vissza rá! :)

A lenti linken megcsodálhatod a szobrokat profi fotós lencséjén keresztül is! :) 

(Ott még a 3. helyezett "Plumber's nightmare"= "A vízvezetékszerelő rémálma" is stabilan állta az esti megvilágítást. :D )

https://www.banfflakelouise.com/blog/ice-magic-festival-2019-recap

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Spread the fun! :)

Autózzunk tovább!