1. "És hideg van ott Kanadában?"

2020.01.08

Csak télen! Ami körülbelül fél évig tart. ;) De minden csak szokás kérdése.  Nem áll meg az élet attóóól! A kanadaiak teljesen akklimatizálódtak az itteni hőmérsékleti viszonyokhoz. Eleinte sokként ért a látvány, amikor 0 fokban flip flop strandpapucsban gyerekét iskolába kísérő anyukát láttam vagy a szomszédot bermudában havat lapátolni. :D   

Első itt töltött téli napjaim egyikén békésen bebugyolálva utaztam a buszon, ahogy kell egy magyar télben, kb. nulla fokban: kabát felhúzva, sapka a fejemen, amikor felszállt egy nagyon lelkes, idősebb női utas és boldogan köszöntötte a sofőrt: "What a beautiful day! Just like summer!" ("Milyen szép napunk van! Mintha csak nyár lenne!" ) :O  Igaz, sütött a nap, de én akkor ott hirtelen egy kicsit lefagytam! Komolyan ilyen lenne a kanadai nyár? :D (Persze azóta tudom, hogy a tavasz és az ősz---bár havat mindig tartogathat--alapvetően kellemes évszakok itt. A nyár meleg, Calgary-ben többnyire száraz és napos.)

És azóta már elég jól hozzászoktam az itteni telekhez is. Ma már tudom, hogy 0 és -10 fok között kellemes a tél; sokkal kevesebbszer veszek kesztyűt, sapkát -- sálat szinte soha. Sőt! Bermudában is lapátoltam már havat-- de inkább kíváncsiságból, mint komfortból. ;) És bár -20 fok körül lefagy(hat)nak a szempilláid, érez(het)ed, hogy megfagynak a csillószőrök az orrodban, az igazi gond -30 foknál kezdődik. Mert ahhoz már nehéz öltözködni, különösképpen, ha a sok mínusz windchill-lel (hideg széllel) párosul. És ez akár 5-10 fok különbséget is jelenthet, mínuszban! Ilyen idő azonban szerencsére január/ februárban lehet (,ahogy a mellékelt ábra is mutatja jobbra). 

Esélyük sincs a szúnyoglárváknak! :D

Vannak, akiket kevésbé érint meg a hideg, a lányom -30 fokban is képes milkshake-et kinn szürcsölgetni, méghozzá úgy, hogy a keze meleg, mint egy kályha. ;) A férjem is előnyt kovácsol a hideg időből: soha ki nem hagyná hazafelé hajtva a kis utcánkban a driftelést a lefagyott autóúton. A kisfiam nagy örömére! :D  

És ami a legérdekesebb, hogy sokkal-sokkal kevesebbet vagyunk betegek, mint anno Magyarországon voltunk! :O

Aki Kanadába készül, különösen Calgary-be, Alberta tartományba, legyen felkészülve, hogy az időjárás nagyon szélsőséges lehet. Az itteniek azt mondják, hogy "ha nem tetszik az időjárás, várj 20 percet! "... ;) mert itt is van 4 évszak -- csak egy nap alatt! :D    De a Chinook (,ami egy meleg légáramlat délről) nagyban megkönnyíti az itt lakók életét, ezért is népszerű lakóhely ez a város, "Kanada legnaposabb városa". (Napos óráinak száma vetekszik Szegedével! ) 

A legmelegebb város télen az egész országban azonban Victoria, Brit Kolumbia tartományban (nyugati part).  De ez cserébe szééép nagy árcédulával jár. ;) (Ide költözött most  Meghan és Harry a brit királyi családból. ---kiegészítés februárban, a szerk. )

A nyugati parton enyhe, de állandóan esős az idő, ezért Vancouver-ben és környékén "lazák" a telek, 0/-5 fok körül. Népszerű is a nyugdíjba vonuló kanadaiak körében. A Torontó régió, mivel a nagy tavak mellett található, állítólag kellemetlenebb: csontig hatoló a hideg és napokig nem süt a nap; depressziós. De nyaranta már egy röpke 9 órás közvetlen repülőjárattal Budapesten lehetünk! :)

Akit érdekel az egyes területek teleinek összehasonlítása, és már beszél angolul, a lenti linken keresztül megteheti:

https://www.livingin-canada.com/canadian-climates.html


De Kanada olyan sokkal többet tartogat, mint hogy azon rágódjon állandóan az ember, hogy milyen idő van! ;) Tarts velem a további blogposztokban is, ígérem lesz sok érdekes infó! :)

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                              Többet olvashatsz Kanadáról a következő bejegyzésben: