6. Pingvinek és egyéb állatfajták

2020.01.14

Nem, nincs nálunk sarki róka Calgary-ben, bár tudom,hogy nehezen hiszitek el! :D Viszont tartogat jó pár meglepetést egy itteni séta! :)   Az első és legkellemesebb az az, hogy nincsenek kóbor állatok. Nyilván amelyik az utcán élne, egy télnél tovább nem húzná ki.... De az igazság az, hogy a kanadaiak a kisállataikat a lakásban tartják mindig. Kutyát, macskát, hörcsögöt csak sétálni visznek ki. ;) 


A második meglepetés sétakor ér: egy kisebb állatkert keresztezi az utunkat bármerre is indulunk el! A kis városias nagyváros óriási előnye! :) Mivel errefelé úgy szokás, hogy minden ház elé ültetnek egy fenyőfát, esetleg még egy másikat /egy bokrot az előkertbe, az állatok mindenhol találnak menedéket és eleséget. Kis mókusok ugrálnak ágról ágra, kerítésről kerítésre, egymást kergetve az avarban vagy éppen a hóban. Tüneményesek, vannak köztük feketés és barnás színűek. Érdekes "brekegő" hangot hallatva kommunikálnak.

Három mókus játszik fenn a fán
Három mókus játszik fenn a fán

A nyuszik okozzák a következő ámulatot. Rendes méretes, "pörköltkész" nyulak szaladgálnak Calgary utcáin! ;) Jó, nem a belvárosban, de minden más lakónegyedben. Ha hajnalban mentem dolgozni vagy éjszaka jöttem, szinte mindig találkoztam eggyel. Volt olyan este, hogy hat ugrált egy játszótéren! Végül is, van, aki ugrálni szeret, van aki hintázni... ;) :P 

A házunk előtt nagyon szerették ezt a napos helyet a nagy fenyő védelme alatt
A házunk előtt nagyon szerették ezt a napos helyet a nagy fenyő védelme alatt

Előfordul ősszel, hogy meglep minket egy-egy korai hó. Nem volt ez másképp tavaly sem. De szerencsére nálunk is van a kertben kirakva téli etető, ahonnan zsíros magvakat tudnak csemegézni a madarak és mókusok.

gopher
gopher
Béla, a nyulunk :)
Béla, a nyulunk :)

Amiből még meglepően sok van itt, az a szarka (magpie); és meleg időben az ürgék (gopher) is előjönnek!  Ahogy már írtam korábban, a város óriási területen terül el. Ennek lehet szerencsés következménye, hogy tele van kisebb nagyobb parkokkal. A legnagyobb park a Nose Hill Park, területe 11,27 km2. Csak hogy viszonyítani tudjatok, a New York-i Central Park 3,41 km2. Tehát majd' három parknyi területen (is) "garázdálkodhatnak" itt szabadon az állatok! :) (Mindkét állat olykor problémát is szül a városvezetésnek.)

magpie
magpie


Egyik első tavaszi sétáim során a belváros keleti részén, nagyon meglepődtem, hogy ürgék kukkantottak ki rám a földből. Délután, amikor elmentem a gyerekekért az iskolába,  lelkesen meséltem az udvaron (,ami egy elég nagy füves/földterület) , hogy milyen új élményem volt aznap: "És képzeljétek! Ilyen kis ürgeszerű állatokat láttam ma! Itt Calgary-ben!". Mire a kisfiam nemes egyszerűséggel egy földből épp kibukkanó ürgére mutatott. "Anya, ilyen volt?"....... Szerintem megszervezték.... ;) :D


Sirályok, vadkacsák és kanadai ludak inkább a folyóparton laknak. A Prince's Island-nél (szigetnél) előszeretettel tanyáznak telente is a befagyott folyó jegén. A kanadai lúd khmm "kedvességéről" már írtam egy másik bejegyzésemben ( 2. O, Canada )--nem is tudom, hogy hogy lehetnek ezek az állatok kanadaiak? :P Lehet, hogy nem véletlen, hogy a Canada Goose, egy téli ruhákat gyártó cég, ennek a madárnak a pehelytollát használja kabátbélésnek?.... Hmmm, neem.... ;)

Nincsenek belefagyva a vízbe,-- bennük is kanadai vér csordogál ;)
Nincsenek belefagyva a vízbe,-- bennük is kanadai vér csordogál ;)

Gyakoriak még a szajkók is errefelé. Calgary területén belül kék szajkókat (Blue Jay) szoktunk látni, de amikor a Banff National Parkban kirándultunk bóbitás szajkókat (Steller's Jay) is sikerült lencse végre kapni. Gyönyörű, élénk kék színű tollazatuk van!

És egy érdekes sztori a végére. Ezen a héten érte el Calgary-t az a korábban emlegetett -30 fokos januári hideg. Brrr. (Csak 3-4 nap, semmi pánik. :) ) Állítólag mára olyan hideg lett, hogy a pingvineket a Calgary Zoo-ban be kellett vinni fedett helyre! :O Azokat az állatokat, amik az extrém hideget is bírják. Erre mit látok délután az ablakon kinézve?!  A szomszédom vásárlásból hazaérve..... What the heck??  ..... 🤔😆

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

                                              Vajon mit sportolnak errefelé az emberek?