26. Nemzeti és tartományi parkok 1.: Quarry Lake

2020.05.25


Tudtad, hogy Kanadában több tó van, mint a világ összes országában együttvéve? Számuk harmincegyezer fölött van! A most következő sorozatban bemutatom a Kanada nyugati partján fekvő nemzeti ill. tartományi parkok néhány tavát. Úgy gondoltam, hogy szentelek mindegyiknek egy-egy blogbejegyzést, mert pár fénykép nem mesél eleget.... Ha "belelapoztok" a feljegyzéseimbe, meglátjátok, hogy miért. :) 

(Nem is olyan) távolban a Sziklás-hegység vár
(Nem is olyan) távolban a Sziklás-hegység vár

Calgary-ből nyugat felé, Banff irányába indulva érheted el az első tartományi parkokat, kb. egy - másfél órás autóúttal. Onnantól egymást érik a szebbnél szebb parkok, tavak, túraútvonalak, kirándulóhelyek. És nem egyszerű parkokról beszélünk, azok vannak a városon belül is! :D A világ egyik (ha nem a) legszebb nemzeti parkja itt található Calgary-től 2 órányira!! No, de erről majd később. ;)

A mai úticél a Sziklás-hegységben lévő kisvárosok ill. tartományi parkok egyike. (A COVID helyzet miatt a nemzeti parkokat még zárva tartják egyelőre.)

Imádok erre autókázni!
Imádok erre autókázni!

Már maga az autóút is egy óriási élmény a hegyeken át, pláne verőfényes napsütésben, amikor is élesen látszódnak a sziklák és a fenyvesek körvonalai! Nyáron pedig rengeteg kis kékes vízű tó mellett haladhatsz el, ha a Sziklás-hegységen át kirándulnál.

A képeken a híres Trans Canada Highway látható -- erről írtam a Közlekedés egyénileg: autó...  című blogbejegyzésben.

spa élmény :)
spa élmény :)

Strandok híján, a kanadai emberek imádnak wellness-ezni , fürdőkbe járni. Bár később láthatod, hogy vannak azért, akiket nem tart vissza a gleccser táplálta tavak vagy akár bányatavak hideg vize sem a csobbanástól. ;)

Trans Canada Highway a Sziklás-hegységen áthaladva
Trans Canada Highway a Sziklás-hegységen áthaladva
Festői környezetben vezethetünk végig az úton
Festői környezetben vezethetünk végig az úton
Itt már közel járunk Banff városához, egy kis kanyarral visszafordulunk a mai kirándulóhelyünkre
Itt már közel járunk Banff városához, egy kis kanyarral visszafordulunk a mai kirándulóhelyünkre
CANMORE
CANMORE

A képeken, fent és lent Canmore városa. Ebben a városkában él az a híres fényképész, Bela Baliko, akinek a képeivel akkor találkoztam első pár alkalommal, amikor a nemzeti parkokat kezdtük bejárni. Először csak a nevére lettem figyelmes :), ma már tudom, hogy Észak-Amerika egyik legkeresettebb természetfotósa. A weboldalán belabaliko.com lélegzetelállító képeket csodálhatsz meg többek között az albertai és brit kolumbiai nemzeti parkok tavairól. 

Egy kis aktualitás:                                                            Az ablakban lévő szöveg: "Thank you Bow Valley front line workers. Nova Scotia /Strong/ Our hearts are with you. " Előbbi a koronavírus "frontvonalbeli" dolgozóinak mond köszönetet, utóbbi a pár héttel ezelőtti Nova Scotia-i véres mészárlás áldozatainak és családjainak üzen. (Ez nagyon megrázta Kanadát! Míg, sajnos, az USA-ban egyre gyakrabban fordulnak elő fegyveres támadások nagyobb tömegek ellen, errefelé ilyenről szinte soha nem hallani! ) 

Canmore
Canmore

Quarry Lake, a Calgary-ben élő családok egyik kikapcsolódási helye. Ide bátran lehet kutyát is hozni (rengeteg család tart kisállatot), mert még a négylábú házi kedvenced is festői környezetben... szaladgálhat. :D 

Quarry Lake
Quarry Lake

Errefelé is most kezdtek lazítani a vírushelyzet miatti szigorításokon.                  A 2 méteres távolságot viszont a kirándulóhelyeken is tartani kell továbbra is! És, kanadaiakhoz méltó módon, ezt természetesen hokiütőben és sílécben mérik. Evidens! :D :D

Kutyafuttató a kis négylábú mázlistáknak :)
Kutyafuttató a kis négylábú mázlistáknak :)

Hófödte hegycsúcsok éles kontrasztban a környezettel

Quarry Lake
Quarry Lake
Quarry Lake
Quarry Lake

A családok itt vernek sátrat, a felnőttek (elektromos) grilleznek, "napoznak", a gyerekek pancsolnak -- ideális helyszín a hétvégi kikapcsolódáshoz. :) Bár a tó jéghideg, és nagyon mély, az idilli környezet feledteti velünk az anyatermészetnek ezt a kis hiányosságát. ;)

"kempingezés" a Quarry-tónál
"kempingezés" a Quarry-tónál

Hazafelé tartva vonattal is találkozhattunk. Errefelé ez nem olyan gyakori látvány! Sajnos nincs lehetőség tömegközlekedési eszközként használni a vonatot, inkább teherszállításra használják. Vagy pedig borsos árú álom vonatutazásokra a Sziklás-hegységen át, amiért többezer dolláros viteldíjat kérnek...

Trans Canada Highway
Trans Canada Highway
Kananaskis
Kananaskis

Fent és lent: Kananaskis hegyvonulatai 

Érdekességként egy hamlet fotózva nektek. :)       hamlet= falucska ;) 

Búcsú a méltóságteljes szikláktól
Búcsú a méltóságteljes szikláktól

Folytatódik a tavak és nemzeti parkok története. Várlak vissza! :)

Ha értesülnél a legújabb blogcikkekről, kövess minket a Facebookon: Canada/ English121

                                                              #canadaenglish121