24. Közlekedés egyénileg: autó, kerékpár, roller...

2020.05.03

A legtöbb ember itt autóval közlekedik. Ez Észak-Amerika. Akkora távolságok vannak, hogy a repülő után a leglogikusabb választás a személyautó. És nemcsak kényelmi szempontok miatt, hanem azért is, mert olcsó a benzin. A koronavírus idején, az elmúlt pár hétben REKORD alacsony áron volt kapható az üzemanyag. (Mostanra kúszott fel már a negatív csúcsos 60 centről nem teljes 80-ra az ára --ami még mindig csak kb. 180 Ft/ litert jelent! Ha jól emlékszem, Magyarországon 1995 környékén tudtunk ezen az áron tankolni.) Alberta tartomány, ahol mi is élünk, nagy olajkitermelő és értelemszerűen nagyban is függ az olajáraktól! Manapság nagyon rájár a rúd erre az iparágra...

                                                               Tény, hogy a világjárvány alatt egy nagy csomag WC papír                                                                     többe kerül, mint egy hordó nyersolaj! :D Kereslet --kínálat... ;)

Kanada a végtelen autóutak hazája, komoly úthálózat épült már ki errefelé. A legnagyobb és legjelentősebb az országot keletről nyugatra átszelő autópálya, a Trans Canada Highway. St. Johntól (Newfoundland tartomány, K) indul, áthaladva a fővároson, végighalad mind a 10 provincián. Természetesen Calgary-t és Banff-t is érintve jut el végül Vancouver-ön keresztül Victoria-ba (NY). Vagy fordítva. ;) 

Mi ebből egy ezer kilométeres szakaszon csodálhattuk meg, hogy milyen festői helyeken épült meg az út. A Sziklás-hegységen átvezetni külön élmény, olyan igazi road trip feeling-je van. ( A legutóbbi "Jégfesztivál" blogban lévő képek egy része is ott készült.)  De télen vagy nyáron--bármikor gyönyörű! :)    (Lásd a Nemzeti parkok sorozat részeit! ) 

Egyébként az autópályákon nincs őrült száguldozás, a kanadaiakra nem jellemző, hogy ledudálnák a fejedet, nem intenek be -- szóval ezért is kényelmes kiránduló útvonal, akár egy ilyen autópálya is. :) Azért arra vigyázz, hogy amikor csak teheted, tankold tele a benzintartályt, mert nincs benzinkút telepítve úton útfélen! ;)

Nulla kilométerkő
Nulla kilométerkő

Fentebb a nulla kilométerkő látható Victoria, Brit Kolumbia tartományban. Jobbra pedig az az emléktábla, ami a 4860 mérföld (7821 km) hosszú pálya felénél található. Csak az arányok kedvéért: Magyarországot 14-szer autózhatnád keresztbe keleti-nyugati irányban, hogy levezesd ezt a távot. ;)

RENDSZÁMTÁBLÁK:

Egyedi albertai rendszámtábla az egyik legkeresettebb szóval -- teljes téli csillogásában... :D

Az egyes tartományok rendszámtáblái
Az egyes tartományok rendszámtáblái
A Northwest Territories nevű északi területen az autókon ténylegesen jegesmedve alakú rendszámtábla található! :) 

különleges matricák ;)
különleges matricák ;)

Az utak errefelé valóban jól karban vannak tartva. Igaz a tél nagyon kikezdi őket, gyakran szorulnak javításra, értsd: állandóan. ;) Sokszor hallom panaszkodni a kanadaiakat, hogy a város területén lévő nagyobb utak mindig felújítás alatt állnak. No, de legalább megcsinálják!   Előttünk, a tavaszi karbantartás keretén belül, épp most törik fel a járdákat -- bár szerintünk még annyira ráért volna....de azért nem fogunk ellenkezni a javítások ellen! :)

angolul tudóknak: dear--deer ;)
angolul tudóknak: dear--deer ;)

Autót venni itt nem olyan nagy befektetés, mint Magyarországon, és ahogy fent említettem, az üzemanyag árak is kellemesek :), de a biztosítás egy vagyonba kerül!! És nem elég autónként kötni egy biztosítást -- ha a családban két fő vezet, akkor magasabb díjszabásba kerül a biztosításotok. :O Az otthoni éves biztosítás árát itt havonta eljuttatod az illetékeseknek. ;P

Így látják az emberek a brit--amerikai--kanadai parkolás közötti különbséget:  (lsd.jobbra)             A briteknél csupa tiltó figyelmeztető tábla, csoda, ha nem szaladsz bírságba. :) Az amerikaiak csak magukkal törődve parkolnak és ...talán kicsit önzőek. ;) A kanadaiak pedig: hogyan húzódhatnék össze, hogy még udvariasabb legyek?? ... :D

A Calgary-n belüli közlekedésről:

Lévén egy aránylag "fiatal" nagyváros, Calgary kiépített útrendszere is újnak mondható.  (Az utóbbi kb. 30 évben megduplázódott a lakosság száma, az 1988-as olimpia idején kb. 670ezer főt számláltak, manapság 1, 4 millióhoz közelít ez az adat.) Meglepően gyorsan juthatunk  pl. egy délkeleti pontjából fel észak-keletre. Mi a titkuk? Egy városon belül kiépített autóútrendszer. Ezeken az utakon 100 km/h-val is tudunk haladni, -- elkerülhetőek a kis utcák, egyirányúsított labirintusok, 30-50km/h-s úttáblák és forgalmi dugók. Természetesen itt is vannak útfelújítások, de mivel soksávos utakról beszélünk, ezért ezek könnyen kikerülhetők.

Kevésbé gyors, ugyanakkor fun közlekedési mód manapság már nálunk, Calgary-ben a kerékpár és a roller. A lime színű kétkerekűek a belvárosban kölcsönözhetőek. Kedvencem a lenti képen látható "beépített" kesztyűvel felszerelt modell!

Made in Canada! :D 

                       De ha valami igazán autentikusat szeretnél, akkor kanadai Überrel utazz!! ;) :D 

Ha tetszett, örülök, ha nem, olvass el egy másik posztot! ;)

Calgary amatőr fotósok szemével:

Ha tovább autókáznál a Sziklás-hegységben:

Ha szeretnél értesülni a legújabb blogcikkekről, kövess minket a Facebookon: Canada/ English121

                                                                       #canadaenglish121