17. COVID-19  Kanada

2020.03.23

Kanadában igen korán megjelent a Kínából indult koronavírus. Már jeleztek megbetegedéseket februárban is--nem meglepő módon Vancouver és Toronto területéről. Ez a két nagyváros az, amelynek bevándorlói között rengeteg ázsiai, azon belül is kínai, állampolgár van. Ezek az emberek, visszatérve a kínai újév ünneplése után, jelentették az első fertőzött betegeket a nyugati valamint a keleti part nagyvárosaiban.

Calgary-ben egészen márciusig nem érkezett jelentés új vírussal fertőzött betegről. Aztán szép lassan emelkedett a számuk. Március 16.-ával kezdődően végre bezárták az összes alsó-, közép- és felsőoktatási intézményt Kanadában. Ekkor még csak kb. 20-25 beteget tartottak számon a mi városunkban. Az azóta eltelt egy hét alatt számuk 150-re ugrott! 

Torontóban, Vancouverben (és Quebec tartományban) is sokkal több a regisztrált beteg--országos szinten kb. 1500 fő. A halálesetek száma a mai napig 20, Calgary-ben -egyelőre- egy sem, de Alberta tartomány fővárosában (Edmontonban) már egy fő. :/ 

Alberta tartomány
Alberta tartomány

Kanada területe, ahogy azt már tudjátok :) ( a blogbejegyzéseimet frissen követők számára: lsd. a  Kanada című rész) százszorosa Magyarországénak. A "közeli nagyváros", Vancouver 1000 km-re helyezkedik el Calgary-től, Toronto 3000 km-re --hál'istennek nehezen terjed így a vírus, most hogy leállították a légi forgalmat. Ami, valljuk be, történhetett volna hamarabb is; annak fényében, hogy rengeteg a kínai az országban... Persze a miniszterelnök a gazdasági szempontokat is szem előtt tartva döntött így; korlátozásokat is akkor vezetett be, amikor látta, hogy komolyabb a gond (-- a felesége is megfertőződött egy londoni jótékonysági rendezvényen). Akkor felpörögtek az események.... egyik reggel  -végre- arra a hírre ébredtünk, hogy Trump lezáratta a határt--csak a kereskedelmi forgalmat engedélyezve a két ország között. Az USA-ban sokkal magasabb a megbetegedések száma (mai nappal kb. 33.000), így mi csak üdvözölni tudtuk a szerencsés döntést! 

Időközben Calgary-ben bezártak a könyvtárak, múzeumok, szép lassan az éttermek stb. is-- Rengeteg munkahelyen volt ideiglenes létszám leépítés. A tömegközlekedési vállalatok csökkentett számú járattal dolgoznak, a busz/vonatvezetők elkerített térben vezetnek a járatokon.

Talán a legbeszédesebb hír, hogy a gyerekeket az idei tanévre már nem is várják vissza az iskolákba! Értesítőt kaptunk, hogy mikor hozhatjuk el a személyes dolgaikat, valamint arról is, hogy a tavaszi szünet alatt a tanárok felkészülnek az áprilisban kezdődő online oktatásra, hogy zavartalanul folytatódhasson a tanév. Törölték az idei nagy vizsgákat, így a 6.-os (elementary school végzősei), 9.-es (junior high school végzősei) ill. a 12.-es (senior high school érettségizői) júniusban nem kell, hogy vizsgát tegyenek!

A kormány itt is ugyanúgy támogatja a családokat, pl. a hitelek ill. rezsidíj befizetések  elhalasztásával vagy megemelt családi pótlékkal. A vállalkozások támogatásáról szóló hírek még ellentmondásosak. DE az biztos,hogy azok, akik elvesztették a munkájukat- ideiglenesen vagy véglegesen- a koronavírus miatt, kapnak 2000 dollárt az országtól pár hónapig--függetlenül attól,hogy rész vagy teljes munkaidőben dolgoztak---kieg. márc. végén, a szerk.

"Szorosabb környezetünk", Alberta tartomány (Magyarország méretének kb. hatszorosa, lakosainak száma kb. 3,5-4 millió) híreit itt követhetitek-- már csak angol nyelvtanulási céllal is. :) Sajnos első kézből tanulhatja meg mindenki a pandemic, practise(Br) / practice(US, Can.) social isolation/distancing, prevent the spread vagy éppen a flatten the curve kifejezéseket. 

https://www.alberta.ca/coronavirus-info-for-albertans.aspx?utm_source=google&utm_medium=sem&utm_campaign=Covid19&utm_term=beinformed&utm_content=v3&gclid=Cj0KCQjwmdzzBRC7ARIsANdqRRm5KkJNo-UNuy1nAFC82vXkz49itNBO-jDTpkMM-iOWnInvvfn96rcaAijEEALw_wcB

Persze az emberek itt is megpróbálják oldani a feszültséget vicces mémekkel: a kanadai csoportok rendszeres témája a WC papír nélküli élet, a karanténban töltött napok, no és a luxushajó utakra "buzdító reklámok". :) 

A legpraktikusabb pénz, amivel eddig találkoztam. A kanadai dollár műanyagból van---így most járvány idején vígan elmosható. :D Legális pénzmosás? :P

<---Érdekes, hogy már egy új kifejezés is megjelent az angol nyelvű köztudatban. Az urbandictionary.com szerint a covidiot egy olyan személy, aki őrült módon felhalmoz, nem gondolva másokra; valamint nem tartja be a szociális távolságtartást és az egészségügyi szabályokat. 

A járványt nagyon komolyan kell most venni, de nevetés nélkül a legnehezebb helyzet is reménytelennek tűnik!

 TAKE CARE EVERYONE! This too shall pass! = Ez is elmúlik! 

Just stay (at) home now! =Maradj otthon!


Utazzunk vissza az időben 100 évet a kanadai nyugatra! Velem tartasz? :)

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg!

Spread the fun! :)