19. Melyik Észak-Amerika legélhetőbb városa?

2020.04.16

2019-ben Észak-Amerika legélhetőbb városa és egyben a világ ötödik legélhetőbb városa rangot Calgary szerezte meg!! :) :)  Nem véletlenül vagyok én olyan büszke arra, ahol élek! :) Legszívesebben mindenkinek megfognám a kezét és személyes húznám át ebbe a "dimenzióba", hogy KIRÁNDULJON erre egyet és saját szemével lássa, milyen Calgary-ben élni!  :) 

Tartsatok velem egy virtuális sétára! :)

Calgary belvárosa és körötte a négy nagy városrész (quadrant)
Calgary belvárosa és körötte a négy nagy városrész (quadrant)


Kezdettől fogva nagyon szeretek itt lakni; ha Magyarországon járok már hiányoznak az itteni utcák, a hangulat, az emberek, minden! :) Most per pillanat még így, helyből, is hiányzik, ugyanis a koronavírus miatti megszorítások idején itt is szigorúbban veszik a kijárásokat. De amint lehetőségem lesz, nyakamba veszem a várost.... és magam készítek új fényképet erről a helyről, ahonnan én is sokszor csodáltam már a várost. :) 

Kilátás a belvárosra Bridgeland-ről
Kilátás a belvárosra Bridgeland-ről

1875-ben alapították a települést, a 80-as években még a Calgary-i lakosok sem gondolták, hogy ilyen népszerű lesz a városuk a következő évszázadban. :) Pedig az lett, és nagyon büszkék rá! :) 

Ilyenek pl. a torontói ingatlanárak ;)
Ilyenek pl. a torontói ingatlanárak ;)

Mi járulhatott hozzá ahhoz hogy ilyen előkelő helyen végezzen a ranglistán? Az Economist nevű angol heti hírmagazin 140 nagyvárost vetett össze 5 nagy szempont alapján: infrastruktúra, oktatás, egészségügy, stabilitás/állandóság és kultúra/környezet. Szerintem (is) nagyban befolyásolta nálunk a pontszámot, hogy megfizethető itt az élet. A lakásbérleti árak a többi kanadai nagyvároséhoz képest reálisnak mondhatók (--messze nem olcsó, de még megfizethető), ami lehetővé teszi a jobb életminőséget. Rengeteg a fiatal, csak tavaly 18 ezren költöztek ide! Aprócska kis pontlevonással járt, hogy kulturálisan még fejleszthető a város és az időjárás nem banánérlelő --bár lehet az Economist nem így fogalmazott ;) --így lett a 100 pontból 97,5 Calgary-é. 

Azoknak, akik beszélnek angolul, egy nagyon jó kis videó erről a cikkben:

https://calgary.ctvnews.ca/calgary-ranked-fifth-most-livable-city-in-the-world-1.4577157
Calgary, háttérben a Sziklás-hegységgel
Calgary, háttérben a Sziklás-hegységgel

Ahogy a fenti képen is látszik, Calgary a Sziklás-hegység lábánál helyezkedik el -- ez nagyban befolyásolja (pozitívan) az idegenforgalmán kívül az éghajlatát is. 

Kanadában járunk, nem meglepő, hogy jócskán jut a télből a helyieknek, de Calgary vonzerejét a meleg és száraz klímája adja, ami a Chinook-nak /ejtsd: sinuk/ köszönhető (--délről érkező melegfront). Zene füleimnek-- az én képzeletbeli ranglistámon határozottan az egyik legszebb szó itt!  ;)  Mert a fogcsikorgató télben nagyon jól jön egy, akár napi 20-30 fokos felmelegedés! :) Volt olyan nap pár éve, hogy reggel -33 fokon ücsörgött a hőmérő higanyszála, a Chinook-nak köszönhetően pedig kora délutánra felkúszott +8-ra!  :O   A vérnyomás problémákkal küszködők ne ebbe a városba költözzenek!! :))))

Amikor szétnyílik az ég: érkezik a Chinook a város fölé :)
Amikor szétnyílik az ég: érkezik a Chinook a város fölé :)

Egyik kedvenc képem az idei télből: "Van valakinél még egy kis Chinook?" :D Ebben a fehér, sárga, és fekete bőrű emberek mind egyetértenek! :D  

Közlekedés: 

Nem, nem New York City van a képen! Ez bizony Calgary City! :) Errefelé is sárga taxik közlekednek--csak szerencsére a megélhetés és az ingatlanárak inkább a földön járnak.( Ezek a szempontok sok pontlevonással jártak pl. az amerikai nagyvárosnak is.)

Calgary, sárga taxik
Calgary, sárga taxik

A gyors gyalogos közlekedést biztosítják a Calgary dimbes dombos területein kiépített falépcsők. Rendszeresen koptatjuk mi is őket. :)

Közbiztonság: Még éjszaka is lehet biztonságosan közlekedni Calgary utcáin, tömegközlekedési eszközein. A CTrain állomásokon valamint a CTrain-eken és a buszokon is találsz felszerelve kamerákat, valamint biztonsági egységeket, amelyeken közvetlen elérheted a biztonsági személyzetet.

CTrain állomás vészjelzője
CTrain állomás vészjelzője
Szülés(születés) után kézhez kapott számla= 0 dollár :)
Szülés(születés) után kézhez kapott számla= 0 dollár :)

       CTrain (CiTy Train) a metró és villamos keveréke (,erről még majd külön részben mesélek)


Ami az egészségügyet illeti: a legtöbb ellátás államilag finanszírozott. Ezt mi ideiglenes majd később állandó letelepedési státusszal is automatikusan kaptuk. 

A rendelők és kórházak a legmodernebb technikával felszerelve--ezt sajnos többszörösen volt szerencsénk kipróbálni a Calgary-ben töltött kb. első másfél év alatt, tehát tapasztalatból beszélek. ;) 

Voltunk sürgősségin a gyermekkórházban lábfejcsont repedéssel --igen külön van egy kórház csak a gyerekeknek!  Olyan kívülről, mintha legóból építették volna! :)                       De az éjszakai kórházi ügyeleten is vendégeskedtünk kb. 5 óra hosszát, ahol egy sebvarrásért jégnyalókát kaptunk. Én mondjuk már magam is jégcsappá fagytam a hiper szuper légkondis váróban, úgyhogy szó szerint vacogott a fogam, amikor megleptek ezzel a figyelmes ajándékkal....Ez Kanada! :D                                                                                              Majd végül, és reméljük legutolsó sorban, a mentők szolgáltatását is ki kellett próbálnunk-- ez utóbbi röpke 450 dollárba (kb.90-100.000 ft) került volna, HA nincs plusz biztosításunk! :P Ebből is látszik, hogy jó, ha bebiztosítja magát az ember magánbiztosítással, mert ez többek között fedezi az esetleges gyógyszerköltségek 80%-át, valamint évente 1000-1500 dollár keretet ad (fejenként) fogászati és 400 dollárt szemészeti kezelésekre. 

Gyermekkórház, Calgary
Gyermekkórház, Calgary
Gyermekkórház, Calgary
Gyermekkórház, Calgary

 

Calgary a kutyatartók Mekkája is! A petfriendly.com szerint a második leginkább kutyabarát helyet választottuk lakhelyünknek. No már ha szereted a kutyádat a lakásban/házban tartani... Sétáltatáshoz 150 kutyafuttató park közül választhatsz --ahol póráz nélkül szabadon engedheted a kis (vagy akár nagy) kedvencedet. :) Rengeteg kisállatbolt valamint olyan étterem várja a vásárlóit/ vendégeit, ahol szívesen látják a kis kedvenceket a gazdájukkal együtt!

Azt már csak csendesen teszem hozzá, hogy kerítést nemigen szeretnek a házak köré építeni, így ha a kutyád az udvaron tartanád, akkor inkább lehet, hogy másik várost kell keresned. ;)

....Sok minden másért lehet még szeretni ebben a városban élni, ezekről már írtam, vagy hamarosan fogok írni az elkövetkezendő időszakban ....

De addig is még pár gyönyörű kép és videó a legélhetőbb és legszebb kanadai nagyvárosról <3  

Calgary Tower a Saddledome mögül
Calgary Tower a Saddledome mögül
kivételes műholdfelvétel  a városról
kivételes műholdfelvétel a városról
esti fényárban
esti fényárban
karácsonyi idill
karácsonyi idill

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

Április 25-én jövök 19+1 érdekességgel! :)