14. Születésnap hódfarokkal

2020.03.10

Észak-Amerika lázban ég július elején: 4-én az USA-ban lövik fel a tűzijátékokat a függetlenség napján, 1-én pedig Kanada üli a legnagyobb ünnepet, megemlékezve a kanadai konföderációra.  Ez az a nap, amikor az egész ország piros-fehérbe öltözik és országszerte rengeteg rendezvény, vásár vár az ünnepségre kilátogatókra. Júliusban már száz ágra süt a nap, tombol a nyár és Calgary-ben fantasztikus hangulata van az egész napnak! :)

A Fort Calgary-nél kezdődő majd az Olimpia Parknál folytatódó rendezvények fő attrakciója mindig más. Két éve, Kanada 150. születésnapján ezt a képen látható óriási piros "labdát" vitték körbe az egész országban. Szerencsénkre Calgary-ben július elsején landolt --épp az olimpiai oszlopok tetején. ;)

A Stephen Avenue Walk (Calgary sétálóutcája) ilyenkor megtelik mindenféle előadóművésszel, zsonglőrökkel, zenészekkel, táncosokkal, de én mégiscsak az egyediséget keresem és gyakran meg is találom a tömegben: a korábban már említett "Happy Canada Day!" busz feliratot, egy üzenőfalnak használt kanapét vagy a Kanada színekbe öltöztetett kis kedvenceket. :)


A legjobb hangulatú és legvidámabb hely ezen a jeles napon azonban egész biztosan a Prince's Island! :) És ott kötik a legegyedibb turbánokat is, ha netalán valakinek kedve támad aznap kicsit más bőrbe bújni. Itt nagyon büszkék a sokszínűségre! :) 

üzenetek büszke kanadaiaktól
üzenetek büszke kanadaiaktól

Egyik évben óriási krétafalakon lehetett gondolatokat megosztani.....

... de mindig van lehetőség kis hajókat, csónakokat bérelni és lecsordogálni vele a Bow folyón.

Szeretnél egy turbánt? :)
Szeretnél egy turbánt? :)

A sziget nagy színpadán ill. ennek környékén rendszeresen helyet kapnak az őslakos hagyományokat bemutató és egyben életben is tartó fellépések. Gyönyörű színes népviseletbe öltözött lányok, férfiak és nők ropják a törzsi táncokat és a vállalkozó kedvű kanadaiak be is állhatnak velük a körbe egy laza csípőrázásra. 

kanadai őslakosok
kanadai őslakosok

Természetesen zene akad olyanoknak is, akik inkább más irányzatokat kedvelnek, de, mint itt minden, ezek is nagyon sokszínűek. Láthatunk indiai hastáncosnőket fellépni, modern utcazenészek, skót dudások, és egy-két húron játszó kínai zenészek mellett. Igazi kultúrkavalkád! :)

És ha mindenezek után esetleg megéhezik az ember ... no akkor kezdődik csak igazán a szórakozás! Mindent árulnak, ami szem szájnak ingere és bár sürgő csoport, száz szolga nem hord semmit eléd, beállhatsz a kilométeres sorokba, hogy hozzájuss a a napi poutine (nemzeti eledel) betevő falatodhoz. :D (lásd a lenti képen) 

 A fagylalt, hamburger és hotdog alapfelszerelés a food truck-oknál (mozgó ételárusoknál), de nem fogjátok elhinni, deep fried mars bar-t és oreot is lehet  kapni! :O (olajsütőben sült édességek)

olajban sült édességek :O
olajban sült édességek :O

Ha valami IGAZÁN kanadai ételt szeretnél megkóstolni, mindenképp a poutine-t válaszd (sült krumpli hússzósszal és olvasztott sajttal)! Ez az amiért, a jégkorong mellett, a kanadaiak ölre mennének. :D Egyébként mennyei manna! :)

POUTINE :) sült krumpli sajt-és hússzósszal
POUTINE :) sült krumpli sajt-és hússzósszal

Ünnepnapokon nem maradhat el a beaver tail, azaz "hódfarok" sem a menüről. Ez az étel olyaSMI, mint egy fánkféle (kelt tészta...), amit fahéjas cukorral szórnak meg  és tejszínhabos cukorkával vagy megkenik Nutellával, ...

beaver tail azaz hódfarok
beaver tail azaz hódfarok

A születésnapi estét egy hangulatos tűzijátékkal zárják. :) :) :) 

Ha tetszett, like-old lentebb és oszd meg, ha úgy gondolod, hogy más is szívesen olvasná!

Spread the fun! :)

  Kíváncsi vagy, honnan tudod, hogy egy kanadaival beszélsz? :)