38. Nemzeti parkok 7.: Megérintjük az eget?

2021.09.07

Skybridge, 

Golden, Columbia völgy

British Columbia, Kanada


A pandémia közepén, 2021 májusában nyílt BC-ben Kanada legmagasabb függőhídja, a Golden Skybridge. Albertából nem lehetett ellátogatni a szomszédos tartományba a korlátozások miatt, így csak nyár végén tettünk arra egy kisebb kirándulást. Kíváncsi vagy, milyen élmény volt? A képek talán  segítenek kicsit közelebb hozni ezt az adrenalin töltetű világot.

Korábban jártam már a vancouver-i függőhídnál (North Vancouver Suspension Bridge) és a Kananaskis területén található Blackshale Creek (Suspension Bridge) hídon is átmerészkedtem, de állíthatom azok meg se közelítették a Golden Skybridge mélységét és magasságát!

Ahogy itt átlépsz a park bejáratán, már érzed, hogy egy nem mindennapi helyre csöppentél: a tiszta, nyitott terek, a modern és erős konstrukció kalandra hívják a látogatót. És te beljebb merészkedsz, elhiszed, hogy biztonságos kezekben vagy. Talán még kicsit azt is elfelejted, hogy tériszonnyal küzdesz... ;) 

A bejáratnál modern játszótér köszönti még a kisebbeket, hogy aztán már inkább a "nagyobbakra" koncentráljon: óriási függőhíddal, egy Treetop Village nevű függesztett akadálypályával, zipline drótkötélpályával a Sziklás-hegység és a Purcell-hegység között és még minden mással, ami közben van. :)

Ahogy közeledsz a függőhíd felé, rájössz, hogy nem csak egy, hanem mindjárt kettő híddal várja a látogatóit a park. Nem csak odafelé, de vissza is építettek egy-egy óriási hidat az adrenalin junkie-knak. Juhúúú, szerencsés nap! :) ;)

Az első, Upper Skybridge felé haladva
Az első, Upper Skybridge felé haladva
Golden Upper Skybridge
Golden Upper Skybridge
A Bejárat :)
A Bejárat :)

Az első híd 130 méter magasan függ a két hegy fölött. Átkeléskor jobbra egy 200 láb (60 méter) magas vízesésben gyönyörködhetsz, míg balra a Columbia szakadékban. Ha tudsz. Mert minden lélegzetelállító. Szó szerint! :) 

Egyszerre maximum 60 embert engednek rálépni a hídra. Hál'istennek, mert 20 alatt is úgy inog a híd, mintha vízágyon lépkednél! A 150 méter hosszú úton hallod az előtted és utána jövők léptein kívül a feszélyezett nevetéseket, sikongatásokat, még kisebb jajveszékeléseket is, miközben biztatod a (valahol)  mögötted lépkedő párod, hogy ne féljen, mert most te félsz -- valakinek bátornak is (kéne) lenni... :D

Upper Skybridge alatt lévő 60 méter magas vízesés
Upper Skybridge alatt lévő 60 méter magas vízesés

Én konkrétan ennyi fotót voltam képes ellőni -- azt is csak a hídra lépés első pár pillanatánál. Utána szerintem esélytelen elővenni a mobilod! :D Láttam olyanokat, akik megkísérelték; tiszta kabaré volt végignézni a próbálkozásaikat.  Egy insta fotóért bármit! ;)  

Őrület, és ezért még fizettünk is!! :P

Upper Skybridge
Upper Skybridge

A túloldalra éréskor magadban hálát adsz az égieknek, hogy erős voltál és bátor (khmm) és boldogan tekintesz vissza az első leküzdött akadályra.

 Ugye hogy nem is tűnik olyan veszélyesen mélynek a szakadék?? 

Persze, mert a fele nem fért rá a képekre!!!! :P :D 

(Ennek a hídnak a magassága kb. 4 db egymásra pakolt tízemeletes panelház magasságával egyenlő, az arányok kedvéért. :) )

Visszatekintve az első hídra
Visszatekintve az első hídra
Upper Skybridge-- 130 méter magassága nem látszik ilyen távolságból
Upper Skybridge-- 130 méter magassága nem látszik ilyen távolságból
Úton a második híd felé
Úton a második híd felé

A második híd felé haladva látod, hogy ezt már alacsonyabban függesztették fel, röpke 80 méter magasan. Három panel, alakul... ;)

A második híd, 80 méter magasan
A második híd, 80 méter magasan

A lenti képen már kezdi mutatni a fogsorát a második híd... :)

A második függőhíd, teljes szépségében
A második függőhíd, teljes szépségében
a második híd
a második híd
Érintsd meg az eget!
Érintsd meg az eget!

Mielőtt erre rálépsz, fotózkodhatsz egy szakadékszéli óriási fahintán. Itt függ a felirat: Touch the sky azaz Érintsd meg az eget! Aztán átsétálhatsz a 140 méter hosszú úton, félúton ég és föld között.

Gyönyörű volt és nem kevésbé ijesztő, de megmondom őszintén, nem volt időm félni, mert végignevettem az egészet! :D :D Vagy kínomban, vagy mert a párom olyan vicces léptekkel haladt át előttem, nem tudom ;) :D de arra emlékszem, hogy rég volt olyan jóleső érzés szilárd talajra lépni, mint akkor. 

Lower Skybridge
Lower Skybridge

A nagyon bátrak kedvéért zipline azaz drótkötélpálya is készült, ami magasabban fut mindkét híd magasságánál. Hogy milyen magasan? Szédítő belegondolni is!  De a kurjongatásokból úgy hangzott, hogy vannak erre is vevők. :D 

Zipline indul
Zipline indul
Zipline-os érkezik
Zipline-os érkezik
Drótkötélpálya
Drótkötélpálya

Remélem, jól szórakoztál! Ha erre jársz, próbáld ki te is, nem fogod megbánni! :) :)