IELTS Speaking

Szeretnék adni pár tippet a sikeres IELTS szóbeli nyelvvizsgádhoz:

- A bemelegítő kérdés után az első részben (Part 1) kapsz kb. 10-12 kérdést, mindenféle témából random választva. Válaszold meg mindegyiket pár mondatban/gondolattal!

- Nincs olyan, hogy JÓ VÁLASZ. A válaszod helyes, mindaddig, amíg a feltett kérdésre válaszolsz. A vizsga nem intelligencia teszt, és nem is kell feltétlenül igazat mondanod. A lényeg a kommunikáció!

- A vizsgáztatókkal nem csevegni kell a vizsgán, hanem megválaszolni a kérdéseiket. Az is előfordulhat, hogy rád sem néznek a beszélgetéskor. Ilyenkor folytasd tovább nyugodtan a mondanivalód; képzeld el, hogy egy barátodnak mesélsz!

- A második részben (Part 2) egy perces felkészülés után másfél - két percig kell beszélned folyamatosan egy témáról. Itt saját élményről mesélsz. Ha magas pontszámot szeretnél, mindenképp használd ki a rendelkezésre álló 2 percet! Ne kezdj el felsorolni egy hosszú listát, pontokba szedve a témáról eszedbe jutottakat! Ehelyett ragadj ki egyet-kettőt és ezeket példával, (saját életből vett vagy ott kitalált élménnyel) támaszd alá!

- A harmadik részben (Part 3) a második feladathoz kapcsolódóan kapsz további kérdéseket, de ezek már elvontabbak. Itt tehát nem saját magadról kell beszélned, hanem mindenről általánosságban. 

PONTOZÁS

Bár az akcentusod egyáltalán nem jelent gondot a szóbeli vizsgán, a kiejtésed a pontszámod 25%-át teszi ki. 

Ezen kívül komolyan pontozzák az folyékonyságot, az intonációdat, valamint a mondataid, szavaid hangzásának tagolását  ( "chunking") is. Összességében azt figyelik tulajdonképpen, hogy mennyire közelíted meg egy anyanyelvi beszélő beszédének hangzását. A szövegösszetartó erő is legalább olyan fontos, mint a korábban említettek. Tehát fektess hangsúlyt a tagmondataid/ mondataid közötti kötőszavak változatosságára. Nem elegendő a "but, because, in my opinion", TERMÉSZETESEN kell hogy hangozzanak a szövegkörnyezetben használt nehezebb kötőszavak (connectors/ linking words) mint a "Mind you, Quite frankly, Despite" és társai is. 

És ott van még a szókincs és a nyelv(tani) helyesség szempontja, -- amikre a legtöbb nyelvtanuló alapvetően szokott koncentrálni. Erős szókincsre van szükséged, de ezen túl még valami másra is.

És figyelj, itt nagyon fontos dolgot árulok el!

Mivel az angol anyanyelvi beszélők imádják a vonzatos igéket (phrasal verbs) és szólásokat (idioms), ezeket nem tudod kikerülni egy IELTS vizsgán. Ha 7-es szintet vagy annál magasabbat (Band 7+) szeretnél elérni, muszáj, hogy megcsillantsd a tudásodnak ezt a darabkáját is. Ne feledd, a szóbeli nyelvvizsga baráti hangvételű (tehát informal)!

Gondolnád, hogy akkor majd ezekre koncentrálsz a felkészülésnél és már meg is van oldva az írásbeli vizsga problémája is. Két legyet egy csapásra (= Kill two birds with one stone)! Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. A General IELTS írásbelin használhatók az idiómák, ugyanakkor az Academic írásbeli vizsgán kimondottan hiba a fent említettek használata. Erről a továbbiakban (KÉSŐBBIEKBEN): 

  

Ha szükséged van egy felkészítő tanárra, aki megtanítja a legpraktikusabb idiómákat, a magasabb szintű szókincs, kötőszavak, valamint nyelvtanok használatát. Ha szükséged van valakire, aki kijavít, továbblendít, és egyben beszédpartnered is a nyelvvizsgára való felkészülésben, keress bátran a Kapcsolat oldalon lévő elérhetőségen!

Don't worry, I('ve) got your back= ( idióma, amit érdemes tudni :) ) = Ne aggódj, segítek, támogatlak!