Sikeres nyelvtanulók infobázisa


Avagy a 10+1 leghatékonyabb módja a gyors és könnyű nyelvtanulásnak


1.  Tűzz ki magad elé konkrét célokat!

A "folyékonyan szeretnék beszélni" nem elég konkrét. Az "egy éven belül szeretnék pre-intermediate szintre eljutni" már sokkal inkább belátható, tartható és ugyanakkor motiváló. Törd részekre a nyelvtanulás óriási tananyagát, meglátod, mennyivel emészthetőbb lesz az egész!

Ezen az oldalon megtalálod a leghasznosabb 1000 angol szó listáját. ( Inkább referenciaként használd mint betanulandó szólistaként!)

https://www.westbranch.k12.oh.us/userfiles/167/fry_complete_1000.pdf


2. Ha már megvan, mindig tartsd szem előtt a saját célod!

Készíts tervezetet, hogy később tudd magad mihez tartani! Te vagy a saját célkitűzésed legnagyobb belső motivátora. Ha ez nehezen megy, hajlamos vagy egy idő után kifogásokat találni arra, hogy miért ne tanulj, akkor keress egy angoltanárt! A jó szakember nemcsak szaktudással rendelkezik, de motiválni is fog óráról órára.


3. Kezdj el beszélni mihamarabb!

Már az első időkben/ óráktól kezdd el ismételni szóban a tanultakat! Még jobb, ha kicsit kifigurázod a (TV-ben, CD-n) hallott akcentust. Végül is a gyerekek is így tanulnak eleinte: hallás után.

Sőt! Nyugodtan játszd is el a szituációkat: gesztikulációval, mimikával kiegészítve! Így nem csak hasznos de nagyon szórakoztató is lesz a mindennapos nyelvtanulásod.

A munkafüzet/ feladatlapok töltögetése egy bizonyos szintig begyakoroltatja a nyelvi szerkezeteket, de attól még szóban nem fogod tudni használni a nyelvet. Hangos felolvasás után próbálj játszani az újonnan tanult szerkezettel. Nem kell túl bonyolult mondatokat alkotnod, nem az a cél; maradj mindig a nyelvi szinteden! 

Erről  a témáról bővebben itt: 


4. Kezdj el olvasni!

Könnyített olvasmányokat (graded readers), közösségi oldalak angol nyelvű csoportjainak posztjait vagy akár híroldalakat, nyelvtanulóknak írt cikkekkel. Ilyenek például a www.newsinlevels.com  vagy a www.breakingnewsenglish.com . Mindkét oldalon elolvashatod az aktuális cikket 3-6 nyelvi szinten. Ez utóbbinál van lehetőség arra is, hogy meghallgasd az adott hírt brit és amerikai kiejtéssel is. Akik már tanulnak angolul, tudják, hogy mekkora különbségek vannak a kettő között. Ha egyszerre tanulod/ szokod a kettőt, nem érhet a későbbiekben meglepetés!

A könnyített olvasmányokat pedig olvasd akár csak az olvasás öröméért! Ilyenkor nem kell minden egyes szót kiszótáraznod, élvezd, hogy magával ragad az angol történet! Az első önállóan elolvasott idegen nyelvű regény óriási mérföldkő, sokáig fogsz rá emlékezni. 

5. Használj tanulókártyákat (flashcards) a szókincsed gyarapítására!

Nagyon egyszerű módja a tanult anyag ismétlésének. Vásárolhatók már nyomtatásban és online is elérhető változatok. (Ezek témák, nyelvi szintek és nyelvtanulói célok szerint is csoportosítottak sokszor.) De akár magad is elkészítheted őket! A ráírt szerkezeket mindig szövegből vedd, így  szövegkörnyezetből tanult mintákra könnyebben tudsz majd emlékezni! 

 Fontos, hogy a kártyákra ne szavakat, hanem komplex szerkezeteket írj ki! 

6. És ezzel elértünk a következő ponthoz is: tanulj teljes szerkezeteket, mondatokat! 

Szinte ugyanannyi erőfeszítésbe kerül megtanulni egy állandósult nyelvi szerkezetet, mint egy szót; beszédbeli használatkor viszont nagy előnyre teszel vele szert: a beszédtempódon jelentősen  érződni fog a különbség.

Nézzük például azt a szót, hogy fél: to be afraid.  Ha ügyesebben így tanulod, hogy I am afraid -- már egy lépéssel előrébb jársz, innen könnyen képezheted más formában is, pl. He is afraid, You are afraid etc.

De a legprofibb, ha máris kész kifejezést/ mondatot tanulsz: I am afraid of frogs. Itt már a vonzat (of) is belekerült a mondatba, soha többé nem kell gondolkoznod azon, hogy "I am afraid... mit is kellene ide még tennem, hogy jöhessen... a béka?"

7. Énekelj együtt a kedvenc énekeseddel, bandáddal!

Hálás feladat, élvezni fogod! Halkan, hangosan, rád bízom; a lényeg, hogy kiejtsd azokat az angol szavakat! Keress rá a https://www.lyrics.com/  oldalon a kedvenc dalaid szövegére.

8. Nézz filmeket sorozatokat, TV-n, Netflixen, Youtube-on, HBO-n stb.!

Top 5 film- Jóbarátok = Friends

                  - Így jártam anyátokkal = How I Met Your Mother

- CSI

- Dr. House

- The Big Bang Theory

A legjobb, ha olyan filmet nézel, amit már láttál előtte magyarul. Kevésbé kell figyelned a történet fonalára, jobban tudsz koncentrálni a nyelvi érdekességekre. Nyugodtan megállíthatod közben, kiírhatod a számodra fontosabb kifejezéseket, utánozhatod a kiejtést és közben még jól is szórakozol. 

A Youtube kifogyhatatlan forrás. Íme egy kimondottan Friends rajongóknak szóló nyelvlecke sorozat: 

https://www.youtube.com/watch?v=o7r2B_XanBs&ab_channel=LearnEnglishWithTVSeries


Ha a fent említett filmeket még túl gyorsnak/ követhetetlennek találod (angol felirattal is), kezdd mesefilmekkel, rajzfilmekkel! Óriási sikerélményt ad a lassabb beszédtempó és kevesebb szókincs miatt, a képi anyag pedig már a fél történetet leírja neked. "Dora a felfedező" meséi szerencsés kezdő nyelvtanulói választás lehet:

https://www.youtube.com/watch?v=MOxpDkdys4U&ab_channel=DoraandFriendsGameplay


9. Állítsd át a mobilod és/vagy közösségi oldalaid nyelvét angolra!

Apró trükk, de hatásos! Ha az inbox-ba érkeznek a levelek és notification jelez egy eseményről, a share gombbal tudsz hírt adni a barátoknak, mindjárt jobban kötöd szituációkhoz a szavakat és sokkal hamarabb meg is jegyzed azokat. Keress a hobbidnak megfelelő csoportokat a közösségi média felületein és ( hosszabb - rövidebb) csendes megfigyelés után, posztolj bátran pl. a Facebook-on angolul! Kiváló gyakorlás éles bevetés előtt! 

10. Hallgass rádiót, podcast-eket vagy csak a mobilodra letöltött hangoskönyveket!

Szerencsésebbek munka közben is hallgathatják, de akár munkába, iskolába menet is hasznosan töltheted így az ingázással töltött időt. 

A Voice of America oldala az amerikai angolt kedvelőknek,

a BBC podcast-jei pedig a királynői angolt tanulóknak szól.


10+1. Utazz sokat a világban! 

Használd az angol nyelvtudásod, amikor csak lehet, amikor csak tudod! Angolul szinte bárhol beszélnek az emberek! Belefolyhatsz párbeszédbe a reptéren, piacon, étteremben, pubokban vagy csak tömegközlekedéssel utazva. Every little helps! 


Hidd el, csak eleinte tűnik nehézkesnek az új szokások bevezetése, egy-két hét, hónap után már hiányolni fogod ezeket a hasznos szabadidős tevékenységeket.


Jó angolozást kívánok!

Krisztina

( a reményt vesztett nyelvtanulók angoltanára )